rizsa31 Creative Commons License 2013.02.07 0 0 4931

Ez nem tetszik. A polihisztor ritka.

    Nekem ez olyan szempontból tetszik, hogy nincs kikötve, hogy te most csak 3-4 évig viheted az osztályodat, mint az államiban. Ha egy tanítónő taníthatja a tárgyát hatodikig, akkor miért ne lehetne osztályfőnök is addig? (pláne, ha van kedve).

    Abban egyetértek, hogy ha egy Waldorf-tanítónak értenie kell a betűtanítástól a 8.-os kémiáig szinte minden főtárgyhoz, az azért elég nagy falat, pl. visszagondolok az ált. isk. tanáraimra: sztem. a jófej ofőnk, aki tanította a tárgyait, elég penge volt benne, de nem biztos, hogy jó lett volna, ha mindent tanít. A többi szaktanárunk is normális volt szakmailag és emberileg, (bár a rajztanár pikkelt rám, nemtom, miért, a tesitanár meg mindenkivel ordibált) :/, de őket se tudom csak EGY osztály élén elképzelni. Persze, fura így belegondolni, hogy addig az ofőnk más osztályokat tanított, de erről őt kéne megkérdezni, hogy ez érzelmileg megterhelte-e?

        

Még ehhez annyit tennék hozzá, hogy sok tanítóbácsi van a Waldorfban, ugye a 8 éves lekötöttség miatt, mert egy tanítónő, aki még szülni is szeretne, az nehezebben kötelezi el magát ennyi időre. Hogy ők mennyire érzik teljesíthetőnek a polihisztorságot, nem tudom, nyilván szeretik az állásukat, ha ott dolgoznak X éve.

     Meg mondom, van olyan lehetőség, hogy átadsz epochákat egy nagyobb tudású kollegának, de akkor is ott vagy az órán, talán?, ezt nem tudom. Tehát én inkább nem a tudományágak elsajátítását látom furcsának (annyira), hanem, hogy EGY ember kezében van az egész osztály 8 évig. És ehhez nem polihisztornak, hanem szentnek kéne lenni minimum. :).

     Jó, az államiban is egy osztályfőnök van, de az mégis más.

 

Előzmény: Ammandina (4927)