Virgo0828 Creative Commons License 2013.02.07 0 0 20279

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni!

Van egy Excel (Office 2010) táblázatom, amiben évek óta gyűlnek az adatok tanulókról (minden évben másik munkalapon).

Nagyon sok gyereknek be vannak szkennelve az igazolványai, az összes képfájlt mindig ugyanabba a mappába mentem az E meghajtóra.

Ezekre a fájlokra szoktam hivatkozásokat létrehozni az Excelben, ami most már több, mint 5000.

Általában másolásnál követi a hivatkozásokat az Excel, de néhány alkalommal már volt olyan, hogy az egész elszállt , és a hivatkozások mind a C:Documents and SettingsuserApplication DataMicrosoft mappára mutattak, ahol persze egyetlen képfájl sincs.

Eddig sikerült megoldani úgy a problémát, hogy az egész mappát, amiben a képek, és az Excel volt,  átmásoltam a fenti mappába, aztán vissza, és így helyreálltak a hivatkozások. Előfordult, hogy nem elsőre, de sikerült megcsinálni.

Most viszont már negyedik napja másolgatom a mappa tartalmát ide-oda, és semmi változás.

Kérdésem, hogy van-e valami lehetőség, amivel be tudom állítani, hogy a hivatkozások melyik mappára mutassanak, és mindig ott keresse őket – és persze most is találja meg ezeket, mert egyesével végigmenni a több mint 5000 hivatkozáson egy agybaj lenne.

A mezőfrissítést próbáltam, valamint a speciális tulajdonságoknál a Hivatkozások alapja is az a mappa, ahol a képek vannak – bár nem tudom, hogy ez a két lehetőség erre vonatkozik-e.

 

Másik kérdésem: lehetséges-e egy makrót írni a hivatkozások helyett, miszerint mondjuk Almási Márta adatait egy mappában keresse, és a talált képet rendelje hozzá a névhez, amit ugyanúgy, mint a hivatkozásnál meg lehetne nyitni.

Ami viszont megbonyolítja a dolgot – mivel jelenleg kb. 3000 gyerek van egy évben – van néhány olyan, akinek a neve ugyanaz, így a „gyerek neve - anyja nevével” szoktam elmenteni a képet.

Másik probléma, hogy vannak olyanok is, akihez nem egy kép tartozik, hanem több.

Ezeket a képfájlokat általában „név+sorszámmal” szoktam elnevezni, tehát van olyan gyerek, akinek a nevéhez akár 3-4 hivatkozás is kapcsolódik, csak más-más cellában abban a sorban, ahol az adatai vannak.

Megoldható-e az, hogy ha egyszerre berakok ebbe a mappába teszem fel 60 nevet, akkor a makró lefuttatásával megtalálja a hozzá tartozó tanulót, és létrehozzon egy automatikus hivatkozást, és esetleg egy gyerekhez nem csak egy hivatkozást, hanem többet is?

 

Segítségeteket előre is köszönöm!

Szép napot Mindenkinek!