Broken Hill kennel Creative Commons License 2013.02.06 0 0 11421

Igen, így van, mert mindenki olcsón akar kutyát venni.

Vegyünk egy családot, aki kiskutyát szeretne vásárolni. Mit tesznek először?  A legtöbben rögtön az online hirdetőoldalakon néznek szét, mert az a legegyszerűbb, leggyorsabb. Eszükbe sem jut ellátogatni kutyakiállításra, ahol találkozhatnának "igazi" tenyésztőkkel, bár mostanában már elég kevesen járnak kiállításra, mindenkinek drága a megélhetés. Vagy akár felhívhatják a MEOE-t is, ott is tudnak ajánlani tenyésztőket, vagy az adott fajta Fajtaklubját, akik szintén tudnak ajánlani tenyésztőket.
Számtalan érdeklődővel beszéltem én is az elmúlt években, van aki rögtön az árat kérdezte meg, miután megmondtam, nem értette, hogy az miért annyi, amennyi. Elmagyaráztam, meg is értették, bizonyára volt olyan is, aki nem, de továbbra is csak a saját dolgaikat szajkózták. Nekik nem kell törzskönyv, mert bizonyára a törzskönyv miatt  olyan drága (5.500.- Ft egy kiskutya törzskönyv kiváltása, a chip elkészítéssel együtt), meg a .... hirdetőoldalon 30.000.- Ft-ért is lehet venni. Bizonyára lehet, olyan kiskutyákat, akiknek nincs törzskönyvük, sem chipjük, talán még oltásuk sem (és az már jó ha van legalább egy), 5-6 hetesen elvihetők, sokuk nem szocializált, ezerféle kinézettel rendelkeznek és a szülők elvileg rendelkeznek törzskönyvvel (állítólag, szinte minden hirdetésben benne van már 6-7 éve, de azóta már kinevelődött egy új nemzedék, tehát sokszor ez a szülők törzskönyvesek szöveg sem igaz). Aki szereti a fajtát, amit tenyészt és komolyan gondolja, amit csinál, az már harminc, huszon, tizen éve tenyészt, eszméletlen rengeteg munkája és anyagi ráfordítása van ebben benne. Ezekben a tenyészetekben nem gyártják a kiskutyákat futószalagon, ritkán van alom és bizony sokszor várni kell kiskutyára. Sokan nem látják a különbséget egy igazi tenyésztőnél született kiskutya és ezeken a hirdetőoldalakon hirdetett kiskutyák között, pedig már pár hetesen is szemmel látható, de ez a későbbiekben, ahogy nőnek a kutyák még jobban látszik és tapasztalható meg igazán. Így sokan elég rendesen beleválasztanak, aztán, ahogy nő a kutya, már ők is látják a különbséget.
Igen, mindenki olcsón akar kutyát venni, sajnos! Mi, tenyésztők próbáljuk mindenki figyelmét felhívni arra, hogy ne vegyen szaporítótól kutyát! Ha nincs elég anyagi kerete, akkor fogadjon örökbe a fajtamentéstől, mindig vannak örökbe fogadható szép kutyák!

Előzmény: Bob. (11420)