lahuba Creative Commons License 2013.02.05 0 0 33977

Nem akarlak lehűteni, de azért leírom, én azért nem kezdtem bele batáta hajtatásba, mert fogalmam sincs, hogy Magyarországon a forgalmazott batáták honnan származnak.

A batáta alapvetően trópusi, szubtrópusi növény, ezért fő termesztési területe ezekbe a régiókba esik. Jó esély van rá, hogy amit boltban veszel, az valami ilyen területről származik.

A batátának is régi termesztési kultúrája van, hatalmas a fajtaválasztéka, hasonlóan a burgonyához. Léteznek olyan fajták is, amelyeket a nemesítők már nagyjából kiválogatták a mérsékelt éghajlathoz, sőt vannak már kifejezetten magyar nemesítésű fajták is.

Hajtatni valószínűleg csak ilyen fajtát érdemes, mert ha kifogsz egy trópusokon bevált, nagyon melegigényes fajtát, az csak senyvedni fog.

Én bizony úgy döntöttem, hogy inkább rendelek palántát magyarországi termesztőtől, elsőre úgy sem kell sok, én is az első kísérletre szánom.

ha aztán beválik, talán tudok majd jövőre a saját termésből hajtatni, és akkor már nem kell rendelni.

Egy fórumon már találkoztam olyan információval, hogy valaki hatféle gumót is hajtatott, de csak kettő vált be, az egyik hazai nemesítésű, a másikat egy ismerősétől kapta, aki Amerikából hozta egy mérsékelt övi államból.

Előzmény: solampipi (33959)