pacsepa Creative Commons License 2013.02.05 0 0 62064

"és a ragszto nem a legtartosabb a vizalatt .   viztározokat sem eböl csinálják"

Ha a szakmában vagy, tudhatnád:

EPDM sziegeteléssel kiváló elárasztott tetőket csinálnak. Magyarországon ez ugyan ritkán alkalmazott megoldás, de délebbre praktikus tud lenni, amikor a nyári éjjeli-nappali hőingadozást a tetőn lévő vízréteggel egyenlítik ki és ha látható a tető, akkor esztétikailag is rendben van.

Az EPDM ragasztás kontakt felületi ragasztás, a PVC pedig anyagában hő hatására hegged össze. A jól elkészített kapcsolatok között azonban a számunkra érdekes fizikai tulajdonságokban nincs érdemi különbség. A tavaknál a felületeket a víznyomás egymásra préseli, nem pedig szét akarja húzni, mint a tetőknél a hőmozgások hatására (a ragasztásban, vagy hegesztésben felülettel párhuzamos nyírás lép fel). Megjegyzem, a jó ragasztás is kiválóan bírja!

Ezért írtam, hogy ha az első évben jó a tó víztartása, akkor sokáig az is lesz.

Mindenképpen egyet értek Veled, ha a ragasztás kivitelezésének nehézségét akartad hangsúlyozni. Mindkét technológiának megvan a maga veszélye, szakértelem kell hozzájuk és szerintem főleg gyakorlat!

A ragasztásnál a felület tisztasága sokkal fontosabb és a ragasztónak be kell bőrösödnie a felületek összenyomása előtt. Nagy nyári melegben hajlamosak a dolgozók túl hosszú szakaszt bekenni, aztán túlszáradnak a ragasztási felületelk. Másik hibalehetőség, amikor nem várják meg a bőrösödést és az oldószer bennemarad. Utána már hiába hengerezed, nem lesz tökéletes.

A PVC hegesztését is el lehet rontani, a felületeket kiválóan túl lehet melegíteni és persze a köztük maradt homok (szennyeződés) itt is ront a helyzeten.

A javíthatóságról megkérdeztem a kollégákat. Mechanikai sérülés esetén foltozni kell, az EPDM (hasonlóan a PVC-hez) kiváló vegyszerállósággal rendelkezik, tehát szennyeződéstől függően széles palettával lehet a felületeket tisztítani a ragasztás előtt. A ragasztási hiba (ez inkább már kivitelezési hiba kategória!), esetén jobb a hibás szakaszt kivágni és foltozni, az újra ragasztás jóságára nem nagyon van esély.

Víztározók esetében én sem tudok róla, hogy EPDM-et használnának, de szerintem ennek nem minőségi oka van, hanem anyagi.

Előzmény: noreszx (62057)