BZoltan
2013.02.05
|
|
0 0
13580
|
A tizenkilencedik század izléséről és az akkori borok mai értelemben vett analitikájáról közvetlen információink nincsenek. Viszont közvetett van annál több.
Az én stratégiám az volt, hogy ma is ismert területek korabeli hozamából, a szüret időpontjából és az év időjárási viszonyaikból és esetleg a mustfok (bármennyire is macerás átszámolni 2-3 mértéken keresztül a vélhetőleg pontatléan méréseket) adatokból lehet következtetni, hogy a kor borászati technológiájával milyen borok készülhettel. A kép persze torzul azáltal, hogy az egyes adatok hitelességére mérget azért nem lehet venni. Néha direkt kevesebb mennyiséget mondotak a termelők mint a valóság és (jó horgászhoz méltóan) esetleg eltúlozták a must nagyszerűségét. De ha elég sok ilyen adatunk van, akkor lehet egy általános képet rajzolni.
Szerintem érdemes lenne más borvidékekkel kapcsolatban is átböngészni a borászati lapok archívumát. De miután én átrágtam magam a somló adatok után mondhatom, hogy nem éppen egyszerű és gyors meló ez :) |
Előzmény: dezso (13578)
|
|