És ezt a tojáshozamot mivel tudod bozonyítani?
Ha egy kettőshasznosítású tyúk 210-et tojik szabadtartásban, akkor vagy elszámoltál valamit, vagy ferdíted a számokat.
Tudod te, hogy mekkora szám ez?
Itt egy idézet Horst Schmidt Dísztyúkok c. könyvéből, az itáliairól:
"A tojástermelés a jércéknél már 5-6 hónapos korban elkezdődik, és éves szinten több, mint 200 tojást raknak 58-65 g-os tojástömeg mellett."
Köztudott, hogy az itáliai tojótyúknak lett kitenyésztve, de mindenképp jobb tojó, mint a kettőshasznosításúak.
Tetra SL (tojóhibrid) fajtáról pár sor:
forrás:
http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0010_1A_Book_19_Allattenyesztesi_agazati_okonomia/ch13s05.html
"A mai tojóhibridek – függően az egyes vonalaktól – 16-18. hetesen ivaréretté válnak (korábban ez 20 hét volt), csúcstermelésüket a tojástermelés megkezdése után 4–6 héttel érik el (korábban ehhez 7-8 hétre volt szükség). A tojókkal szemben elvárás az évi 290-310 db-os tojástermelés mellett a 60-63 gramm körüli tojástömeg és a 2,1-2,3 kg/kg takarmány-felhasználás."
Ebből ugye az következik, hogy ha egy tipikus, lassan világhírű TOJÓHIBRID INTENZÍV tartási körülmények között (full táp, vitamin, minden paraméter a maximumhoz állítva) 290-310 darabot termel, akkor nekem senki ne mondja, hogy egy kettőshasznosítású ennek a 72%-át tudja produkálni táp nélkül, csak gabonán és zöld növényeken tartva, szabadtartásban, világítás és fűtés nélkül. Gondolj már bele: Ehhez három naponta kétszer kellene megtojnia, nem csak nyáron, de télen, a legnagyobb hóban fagyban is. Ez pedig lehetetlen szabadtartásban. Tavasszal és nyár elején elérheted 2-3-4 hónap erejéig, de tovább nem. Az általad leírt teljesítményt a Tetra-SL sem hozná szabadtartásban.
Nem mondom, hogy hazugság, amit mondasz, mivel nem az én reszortom. De én tényekkel, linkekkel, idézetekkel támasztottam alá az állításaimat, amit mindenki ellenőrizhet. És te? Ezek nélkül ÉN nem hiszem el, amit mondasz. Az más dolog, hogy Marinéni a szomszédból elhiszi, de ő azt sem tudja, mi az a Tetra-Sl.
Nem veszekedni jöttem, maximum vitázni. Remélem, tudod, mi a különbség.