hau'oli Creative Commons License 2013.02.03 0 0 899

Kedves Ramona!

 

mi a zk-lottón nyertünk és hivatalosan vagyunk itt, ezt nem dicsekvés képpen írom le, csak azért, hogy tudd, mi mindent hivatalosan intéztünk, ezért csak ezt az utat ismerem. gondolom érted:)

 

sajnos a letelepedés szempontjából csak a nagy vállalkozásoknak és a legalább 10 amerikai állampolgárt foglalkoztató, min 500.000$-os befektetéseknek van döntő szerepe!:(

mielött nyertünk volna a lottón, mi is csak álmodoztunk évekig, de megvártuk azt a lehetőséget, ami nem kavar bajba minket. külföldön bekasznizva, az elég negatív élmény lehet:)

a fő célom ausztrália, nekem nem jött össze, de mostmár nem is bánom!

téged is csak bíztatni tudlak, jelentkezzetek a lottóra, biztos sikerülni fog:)

 

hawaiiról:

én ugye a nagy-szigeten voltam és úgy mentem oda, hogy tele volt a fejem álomképekkel:) a barátaink a hilo-i oldalon laknak, tengerszint felett 750m-rel:)

tudni kell a nagy-szigetről, hogy a föld létező 27 klimaváltozatából, 23 megtalálható meg rajta. szóval a sziget egykilenced magyarországnyi területén millió körülménytől függ, hogy éppen milyen az idő, elképsztően változatos.

barátaink háza hilotól kb 20 mérföldre a hegyen van, folyamatosan felfelé kell menni, nem drasztikusan, de szép kis emelkedő vezet hozzájuk.

hilo egy viszonylag kis város, a sziget keleti oldalán. belvárosa tele van régi kopottas épületekkel, galériakkal, piacokkal, sok parkkal, kikötővel, egy időutazás érzetét keltve.

minden megtalálható benne, a walmarttól a home depoig, autókerekedésektől a kórházig. tökéletesen alkalmas arra, hogy időnként bemenve, mindent el tudj intézni, amire szükséged van. sokat ott laknak, a központi részt körülveszik a kertvárosi, családi házas övezetek.

aztán megindulva a 11-es úton felfelé, maga a kilauea vulkán oldalán haladva, valójában kis települések követik egymást, mint keau, kurtistown, mountain view és volcano, na ott kell letérni főútról a barátainkhoz.

ez a fenti rész teljesen erdős, földutak (murvás) vannak vágva az erdőben és fel vannak osztva telkekre, ha ott veszel telket, egy erdős földterületet veszel, amivel azt kezdesz, amit akarsz. az erdő nem tipikusan pálmafás, mivel tengeszint felett vagyunk 750 méterrel, ezért túlnyomórészt ohia és guava fákra kell gondolni és persze óriási páfrányokra. az ohia és a guava nagyjából egy egyenes szárból álló, eléggé szabályos fafajta, amely tökéletesen alkalmas, akár építkezésre is (nem házra gondolok, csak kiegészítőkre). ebben a körzetben 3acre-ös telkek vannak, ami kb 1.2 hektár, többet is megvehetsz egymás mellett, szóval a terület elég korlátlan. az árak nagyon kedvezőek kb. 10-12ezer $ darabja, a barátaink kettőt vettek egymás mellett, 2.4hektáron már lehet nyújtózkodni. szóval erdőt veszel és magadnak alakítasz ki rajta mindent, az utakat, a ház vagy házak helyét, saját kis királyságod lehet. sokan belevágnak egy kacskaringós utat a telkükbe és a főútról (murvás földútról) be sem lehet látni a házukig, teljesen intim lehet az életed. itt a nagy-szigeten egyesül az amerikai törvény a picit kialakulatlan szigeti egyszerűséggel!:) tehát senki nem mehet be a földedre, amig te büncselekményt nem követsz el, ami azt eredményezi, hogy olyan és akkora házat, házakat építesz a telkedre, amilyet akarsz. senki nem szól bele és semmilyen engedély nem kell hozzá. egyértelműen bent hilo központjában ez nem így működik, de fent az erdős külterületen igen!:)

 

időjárás: eleve a hiloi oldalon a csapadékosabb, a másik oldalon, ahol kona a központ jóval szárazabb. ezen belül is megkülönböztetünk esős és eső mentesebb évszakot, kb októbertől indul az esős áprilisig, de valójában mindig sokat esik a hiloi övezetben!

tehát a kandalló a hegy oldalán mindig jól jön, persze tengerszinten nem, de az sokkal párásabb és ott már a szúnyogok is jelen vannak. minden attól függ, ki mire vágyik, a nagysziget mindenre lehetőséget ad. pl a óceánparti övezetekben keau környékén a telkek negyed acre-ösre vannak osztva és kb 5000$-ért már vehetsz egyet. viszont ott közel van a szomszéd és nem annyira intim a környezet, mint fent a hegyen.

 

mivel mi körbejártuk a szigetet többször is, ezért tudok mesélni a másik oldalról is, meg a középső területekről is, de egyet mondhatok elképesztő hely ez a hawaii.

annyira változatos, mind időjárás szempontjából, mind földrajzilag, hogy hihetetlen.

kona a másik oldal "fővárosa" egyben a turizmus fővárosa is, hiszen itt találhatóak a gyönyörű fehérhomokos partok és a puccos szállodák is. de a biznisz nem akadályozza meg, hogy kona is egy élhető és megfizethető hely legyen, ugyanúgy el tudom képzelni az életemet konában, mint a hiloi oldalon.

 

srtandok, partok: álmaimban azt gondoltam, hogy a sziget partvonala egészben egy gyönyörű fehérhomokos valami, amihez 5perc alatt hozzá tudok jutni, bárhol, bármikor!:))

ez nem igy van:))))

a hawaii szigetcsoport 7 főszigete közül, pont a nagy-sziget a legfiatalabb, ami azt jelenti, hogy a partvonala még nincsen eléggé elkopva ahhoz, hogy egészében (körben) fürödhető és klasszkius értelemben véve tengerpart legyen. valamiért a sziget észak-nyugati része, kona környéke, kohala coast, kopott el annyira, hogy ott már jelen vannak az elképesztően gyönyörű fehérhomokos részek a türkízkék óceánnál, olyannal, amire mindenki vágyik. pl a kua bay, egy eldugott varázslatos hely, ahol teknősökkel úsztam és millió csodás tengeri élőlényt tudtam megnézni egy egyszerű szemüveg és pipa segítségével. a homok fehér és az óceán meleg, ez a partvonal szerintem kb. a sziget partvonalának az 1/4-dét teszi ki. a többi részen találhatóak arany, fekete, zöldhomokos partok, sok helyen sziklás és nehezen megközelíthető, de bárhol is élsz a szigeten találsz magadnak megfelelő részt a kikapcsolódásra. a távolságok nem igazán nagyok, 350km kb a sziget kerülete és átszelő utak is vannak, szóval akár heti rendszerességgel is elmehetsz a kedvenc helyre, nem gond.

hát kb ennyit a szigetről, de millió dolog van még:)

 

kérdéseid:

 

jó időjárás, meleg: gondolom érzékeled a fent leírtakból, hogy a neked megfelelő időjárási körülményeket saját magadnak megtalálnod, a sziget mindenkinek a kedvére tud tenni:)

orvosi ellátás: az usa 50 állama közül csak hawaiin ingyenes és teljesen jól felszerelt kórházak vannak.

internet: tökéletesen működik, akár vonalas vagy mobil formában.

tenerife vs. hawaii, ha mindkét helyre van tartózkodási engedélyed akkor csak a személyes vágyak és igények tudnak dönteni a kettő között. nem voltam még tenerifén és hawaii az álom otthon számomra, tehát nekem hawaii:))))

szórakozás: millió lehetőség van rá, akit érdekel megtalálja magának:)))

benzin kicsit drágább, mint a kontinensen, de a távolságok elhanyagolhatóak, ezért nem nyom a latba semmit.

sajna a hivatalonsan nyitható kávézó ügyében nem tudok sokat mondani, de ha legális vagy az országban, akkor minden megoldható!:))) ebben biztos vagyok:))))

 

nagyon nehéz egy átfogó képet adni a szigetről és akkor még nem is beszéltünk a többi szigetről, talán ezért is húzódott ilyen hosszúra a hozzászólásom, amiért bocsi!:)))

 

én imádom a nagy szigetet és kb egy éven belül készen is fogunk állni az átköltözésre:)

ha akad még kérdés szívesen megpróbálok rá válaszolni:)

 

szép napot