Törölt nick Creative Commons License 2013.02.02 0 0 49820

"Alig hiszem, hogy a GSM-et vagy az ETCS vonatbefolyásolót zavarnák a Ganz-termékek."

Szerintem sokkal összetettebb, komplexebb műszaki kérdéskör fedi le a témát, mint hogy ezt így expressis verbis ki lehessen jelenteni. 

Azt én sem hiszem, hogy a Szilik és a Gigantok a GSM-R hálózatok és az ETCS rendszerek működésében üzemviteli problémákat okoznának, annak ellenére, hogy (anélkül, hogy itt vizsgálati jegyzőkönyvek eredményeire tudnék fejből hivatkozni) én is úgy tudom, hogy elektromágneses zavarkibocsátásuk egyes értékei áramátalakító rendszereik működési elvéből következően két, vagy három nagyságrenddel is meghaladják a ma érvényes vonatkozó szabványok (EMC) tűrésmezőinek határértékeit. (Ez nem hibájuk, vagy bűnük, fél évszázada az akkori előírások az ilyen jellemzőkkel rendelkező áramátalakítási megoldások alkalmazását még lehetővé tették. Abba már ne is menjünk bele, hogy a megváltozott követelmények nyomán kívánatossá vált zavarelnyomás érdekében csinálhattak-e volna velük valamit.) 

Másfelől viszont a vasúti távközlés és biztber nem csak GSM és ETCS eszközök összességéből áll. Sodort érpáras kábeleken üzemelő átviteli rendszerek üzemében már nem csak minőségromlásokat, hanem üzembiztonsági kockázatokat jelentő zavarokat is okozhatnak. Jóllehet a vasútvonalak mentén létezett ilyen rendszereket a villamosítás folyamán ki kellett váltani „immunis” megoldásokkal (pl. fényvezetős alapáramkörök) de, a vasút közelében telepített nem-vasúti hálózatok érintett hálózati eszközeiben, vagy közegeiben (de akár a vasútiakéban is, mint pl. a még meglévő régebbi távközlési berendezések), már okozhatnak problémákat azok üzemeltetőinek. Az már csak hab a tortán, hogy a villamos felsővezetékek erősáramú távolbahatását és az indukálódó földáramok hatásait az ilyen eszközökre a munkaáramoknak a fázishasítós rendszerű áramátalakítás által generált jelalakjai hogyan befolyásolják. Egykori munkadómnál, a Posta Kísérleti Intézetben a hálózatos osztályon ezekkel a problémákkal egy külön csoport foglalkozott.    

Előzmény: benbe (49808)