NJani Creative Commons License 2013.01.30 0 0 16458

Végigolvastam a dilemmádat. A különböző lapkaméretekhez tartozó képszög/mélységélesség/látószög/stb tárgykörben a többiek majd kiigazítanak, én inkább a MILC vásárláshoz próbálnék valamiféle tanácsot adni. Minden évben elfog nyár elején a harci láz, hogy kell egy kis méretű de jó minőséget produkáló gép nyaralásra, kirándulásra, mindennapokra. Aztán jön a csalódás és nyár végén az eladás. Így adtam el Canon G11-et (najó ez nem MILC), Oly E-PL1-et, Oly E-PL3-at, Nikon 1 V1-et. Ne gondold, hogy ezek rossz gépek voltak, de nem DSLR-ek. Minden esetre eddigi tapasztalataim alaján, ha MILC, akkor:

 

  • Mindenképp legyen elektronikus keresője. Beépített és nem olyan, amit majd rá lehet biggyeszteni mert azt úgyse veszi meg az ember, ráadásul macerás le-föl pakolni. A hátsó LCD szart sem ér, egy rendes nyári napon semmire sem alkalmas.
  • Nem árt ha van beépített vakuja. A mellécsomagolt, gép tápját használó vakuk használata macerás és a teljesítményük sem nagyobb, mint egy beépítetté. Ha már külső vaku, akkor legyen a gépen rendszervaku saru.
  • Örök igazszág, hogy az optikai stabilizátor jóval hatékonyabb annáll, mint ami a CCD-t rángatja. Érdemes ilyen gépet venni.
  • A kihajtható hátsó LCD  sokat segíthet bizonyos szituációkban.
  • Az autofókusza legyen hibrid (kontraszt és fázis alapú egyben). Ha fény van legalább akkor fókuszáljon gyorsan. A mozgó gyerek a legnehezebb téma. :-)

Hát ezeknek a feltételeknek nem sok gép felel meg pillanatnyilag. Leírom azokat, amiket én megvennék és miért (vagy miért nem):

 

Sony NEX-6

Pro: minden tekintetben kiváló gép. Bazi nagy felbontású EVF. Hibrid AF. Kihajtható LCD. 16 mpixeles APS-C méretű lapka (!!!). Ennek köszönhetően remek magas ISO. Fókuszálása viszonylag gyors és pontos. Szép részletes képek.

Kontra: Bazi drága. Mivel APS-C a lapka így az obik nagyok és maga a gép sem kicsi.

 

Fujifilm X-E1

Pro: gyönyörű retro design. Remek kezelőszervek. Ölni lehet vele. Hibrid AF. Kihajtható LCD. 16 mpixeles APS-C méretű lapka (!!!). Ennek köszönhetően remek magas ISO. Fókuszálása viszonylag gyors és pontos. Mese jó Fuji optikák. Gyönyörű, részletgazdag, színgazdag képek.

Kontra: Bazi drága. Nagyon nagy a gép. AF csak kontraszt alapú.

 

Nikon 1 V1

Pro: remek felépítés. Ölni lehet vele. Hibrid AF. Láthatólag a Nikon komolyan gondolja, így várható az optika park gyors bővítése.  Ez eddigi optikák között akad egy-két gyöngyszem. Gyors autofókusz. Óriási sorozat sebesség (elektromos zár módban) követő fókusszal (!!!). Mozgó gyerekre kiváló. :-) Nagyon kedvező ár. Szép képalkotás és színek ISO800-ig.

Kontra: ISO800 felett nem jó. Nincs beépített vakuja. A saját vakuja nem Nikon rendszervaku. Nem kapcsolaható ki a "picture review" funkció mehanikus zár használatánál, szóval másfél másodprecig eszed nem eszed a legutolsó kept látod mindenhol. Ez a funkció elektronikus zárnál nincs is.

 

Nikon 1 V2

Pro: Előzőnel nagyobb felbontás (14 mpix). Nagyon jól elhelyezett és elegendő kezelőszerv. Jó fogású. Van beépatett vaku. +Minden igaz rá, ami a V1-re.

Kontra: Az EVF svenkelésnél szaggat, ugrál. Ugyanez igaz a hátsó LCD-re, ami gyengébb fényviszonyoknál ezen felül borzalmasan be is zajosodik. Nagyon vártam ezt a gépet, de komoly csalódás volt.

 

Canon EOS-M

Pro: Nagy felbontású (18 mpix) APS-C lapka. Hibrid fókuszálás. Kiváló felépítés. Hátsó LCD érintőképernyős. Rendszervaku saru van rajta.

Kontra: Drága. Nincs beépített vaku. Egyelőre csak két optika. Nincs EVF.

 

Nos én ezek közül a Nikon 1 V1-et venném, azzal együtt, hogy egyet már eladtam hirtelen felindulásból. Úgy tűnik a Nikon teljes rendszert épít ki, szóval az eszközök száma folyamatosan bűvül majd. Az optika sor már most egész jó. 10 mpix gyakorlatilag mindenre elég, A3-as méret szégyen nélkül nagyítható belőle. És az ára is verhetetlen.

Előzmény: Giordano (16448)