zb12 Creative Commons License 2013.01.29 0 0 7411

Sziasztok,
mostanában eléggé ritkán tudom megnézni a fórum életét ma éppen sikerült. Örömmel tapasztalom hogy a Nikon és az M42 téma nem idejétmúlt még mindig mozgatja a kérdés a fantáziát. Kicsit off a topik irányától de itt jött elő, ezért próbálok itt reagálni az elhangzottakra. (talán nem lesz a moderátor túl szigorú  pláne a terjedelem miatt is)
Először a december elején megtartott börzén találkozhattam veletek személyesen majd itt a fórumon. A börzén egy kofferrel és néhány átalakított lencsével voltam kint, azt állítottam -és most is azt állítom- hogy az általam módosított lencsék tudják a végtelent a Nikon DSLR-en. Ezeket a lencséket ma is aktívan használom előnyeivel és hátrányaival egyaránt. Véleményem szerint jobb rajzot képesek produkálni mint a legtöbb kit objektív de ez szubjektív vélemény nem kívánok senkivel vitába szállni miért igen és miért nem. Aki próbálta valaha ezeket az üvegeket a tapasztalatokat is tudja.
Szeretnék bemutatkozni, ne csak Mr. Infinity legyek bár nem zavar ha valakinek így jutok az eszébe. A youtube-os link tetszett  azt gondolom nagyon jó a társaság. Székesfehérvár mellett élek feleségemmel, 2 gyönyörű lányommal és 2 éves fiammal akik a fotóim 99%-át alkotják. Magával a fotózással már gyermekkorom óta foglalkozom és ez a mai napig megmaradt, sőt inkább erősödött. Természetesen a filmes technikán nőttem fel, a mai napig használom a dia és a FF-/FF+ analógokat. A táskámban mindig benne van valamelyik. (néha még laborálok is) Jelenleg D300-al fotózom 18-105 és 70-300 lencsékkel. Ezek nagyjából kimerítik a családi képek igényeit, de lehetne még ezen jócskán impove-olni. A végtelen problémával akkor kezdtem el komolyabban foglalkozni amikor apósommal –aki szintén hobbifotós- mutatta milyen képek lettek csak ez a nyavalyás végtelen ha meglenne.... Szokták mondani hogy a gépszíj, ami sokszor veszélyes tud lenni engem ekkor kapott el. Kipróbálgattam a meglevő lencséket mit tud a Nikonon és innentől elindult minden magától. Megígértem Papának megteszek mindent hogy az unokákról szép képek készüljenek. A sztori innentől kezdődik, tavaly júliusban volt mindez.
A probléma mélyebb ismertetésétől eltekintenék, azt gondolom aki itt van az pontosan tudja mi a háttere az egésznek. A kíséletezést elkezdtem, a neten keresgéltem az eddigi megoldásokat majd szétszedtem a meglevő lencséim és nekiláttam mérni, tervezni. Elkezdtem begyűjteni Török György fotógráfus ajánlása alapján a jobb ár-érték arányú lencséket.

A problémát az 1mm bázistávolság különbség okozza, a végtelenre állítás hiánya pont az amit sajnos a gépváz irányába kell eltolni. A cél az hogy a lencsét kell valahogyan 1mm-rel jobban „beleverni” a vázba hogy minden funkció megmaradjon és minden működjön a kit lencsével meg az átalakítandóval egyaránt. Mérnökként gondoltam ez nem nagy kihívás de kissé nehezebb volt mint amire számítottam. Nikonék jó munkát végeztek , próbálták megoldani hogy ne lehessen a régi lencséket használni csak úgy a vázon, mindenképpen meg kelljen venni a rendszerlencsét. A következő alternatívák vannak a cél eléréséhez 1: a gépvázat módosítom ami drága, elveszítheti a funkciói egy részét, 2: használok valami segéd lencsét amivel a képminőségem romlik, 3: a manu lencsét módosítom ami „csak” pár ezer HUF. Az utóbbinál maradtam.
A neten több megoldás volt amivel tényleg van végtelen, az átalakított lencséken, de olyan is akadt amivel nem volt túl sok probléma csak egy jó esztergályos pozitív hozzáállása. Ilyen pl. a HELIOS 44-2/58 8 lamellás lencséje vagy a Pentacon preset cserélhető gyűrűs verziói. Én inkább a modernebb lencséket kerestem amiknek MC bevonatuk van azt gondolom hogy a technikai szintjük is jobbak mint az előző szériáknak (de nem minden esetben). Jelenleg a következő lencsékkel foglalkoztam és értem el sikert :
Pentacon MC 29, 50, 135, 200
Pancolar MC 1,8/50
Sonnar MC 3,5/135
Helios 44M-4, 44M-4 MC, .....-5,-6
Ezenfelül van egy átalakított HELIOS 44M-6 MC lencsém amiben az eredeti 6 blendét kicseréltem 8 blendére „fokozatmentesen” állítható a rekesz. Ezzel nagyon megszenvedtem de megérte. A fél belsejét át kellett tervezni mire minden a helyére került és úgy működik ahogyan kell.

Több hónapra lekötötte minden szabadidőm mire a lencséim elkészültek és átadhattam apósomnak tesztelésre. Mondanom sem kell, mennyire örült és vadul elkezdte csattogtatni a D90-én a tesztképeket. Decemberben pont kapóra jött a börze, gondoltam kiviszem hátha van akit ez érdekel rajtam kívül. Nagyon pozitívan csalódtam, sokan megnézték. Mielőtt a kérdésekre rátérnék szeretném kijelenteni hogy nem fotózásból élek, és nem is lencse átalakításból. Ezek csupán mint hobbi létezik számomra és a jövőben sem remélek ebből üzletet. A segítség nyújtás a célom annak aki szükségét érzi és élvezni akarja ezeknek a régi lencséknek a szépségét. Az eddig átalakul lencsék tulajdonosaival folyamatosan tartom a kapcsolatot, már ez megérte. Nem célom hogy bárkit rábeszéljek arra ami nekem jó, mindenki eldöntheti tud-e azonosulni ezzel és lát-e benne fantáziát hogy kipróbálja. Nekem megvan az a lencseszett átalakítva amivel boldogan élek.

A fórumon több kérdés felmerült amikre szeretnék reagálni.
- 1. a legegyszerűbb kérdés: drága, majdnem egy AF lencse kerül annyiba majdnem mint ez itt. Azért az AF nem hátrány ha megvan!?
Ez így van. A pentacon 135 és 200 szerencsétlenül bonyolult alkatrész, nem lehet mit tenni, olcsóbbá nem lehet egyszerüsíteni a konstrukciót. Vagy le kell mondjunk valamely funkcióról az meg nem cél. Ez a két típus 18-20eFt-ba kerülnek mert bonyolultak. A többi esetében 11-14eFt az átalakítás, itt már érdemes elgondolkodni. Az alkatrészek 3D megm.központon készülnek, ennek sajnos ára van, plusz a bevonat a belső apró alkatrészekkel csavarokkal. A megoldás egy jól működő „prémium” minőség nem hasonlítható össze a 2USD-os kínai adaptergyűrűvel amivel nincsen végtelen. Innen indultunk. Jobban összevethető az AF fix rendszerlencsével az ár, de még így is jóval alatta van. (állapottól függően persze) Nem beszélve az optikai teljesítményről de ez szubjektív megint. Az árra reflektálva nézd meg milyen felszerelésed van, mennyit költöttél rá, és milyen dolgokért fizettél eddig amiket lehet nem is használsz!!! Egy M42 lencse kínai adapterrel nekem sem a hátizsákomban volt eddig. Átalakítás után otthon nem hagynám soha őket. A legszebb portréim a Pancolar és Sonnarral készültek.

- 2. a tükör elérheti full frame esetén a lencsét
Ha jól emlékszem Péter érdeklődött a börzén a Pancolar 50-es használata iránt, de kapásból nem mertem vizsgálat nélkül azt mondani hogy OK. Fölösleges rizikót nem érdemes vállalni, egy költséges javítás mindenkinek kellemetlen. Azt tudom mondani hogy 135 fölött amikor végtelenre állított lencsénél nincs kinyúlás a bayonett síkból rizikó nélkül használható a lencse. A gond a kisebb optikákkal van, egy nagylátó esetén csak mérést megelőzve körültekintően lehet felrakni. Enélkül bevállalsz egy tükörcsere esélyét...

- 3. hogyan tudom mégis otthon rátenni a bayonettet, ha magam akarom megoldani az egészet? Ez csak egy egyszerű esztergálás semmi több... (másik fórumról)
sajnos ebben nem tudok segíteni, mindenkinek magának kell kijárni az utat a megoldásig. A házilagos „barkácsolás” is járható út, de a minősége és esztétikája tőlem távol áll. Az eredmény szerintem alacsony sikerrel jár, sajnos használható megoldással nem tudtam előrukkolni. Ezeket a lépéseket magam is megtettem, nem keveset ráköltve... Részemről nem lenne korrekt a gyártóval szemben aki partner volt a kísérleteimben ha megosztanám a kész műszaki dokumentációt. Sajnos a tűrések amikben a siker részletei lakozik, ezt a 3D központ tudja, ill. a megelőző több prototípus kísérlet aminek az eredményeként a tökéletes megoldásért kell az ellenértéket adnod. Az általam készített átalakítást természetesen vállalkozó szelleműek otthon is elvégezhetik az általam adott készlettel és a leírással. A legtisztább megoldás az ha valakinek megvan a lencséje amit sikerrel kíván használni a Nikonján feltételezem hogy korábban kellő gondossággal választotta ki megvételkor... Az eddig számomra ismeretlen lencsék nem kizáró ok, nyitott vagyok az új típusokra.
- 4. mennyire visszafordítható a folyamat?
az általam kidolgozott megoldások szinte teljesen visszaépíthetőek, próbáltam minden alkatrészt felhasználni az eredetiekből, a Pentacon 135 és 200 esetében nagyon minimálisan hozzá kell nyúlni egy alkatrészhez de ez nem befolyásolja a visszaépítést és a funkciót. Sajnos ez a típus zsákutca anyagilag. A Pentacon 135 helyett a Sonnar 135-öt tudom javasolni, ár-érték arányban sztem kedvezőbb. A 200 esetében egy preset Pentacon 200 a megoldás, itt elég a véggyűrűt újragyártatni vagy módosítani.
Sajnos kicsit hosszabbra nyúlt a hozzászólásom mint amire számítottam, remélem sikerült megválaszolnom az eddigi kérdéseket.
Kérdés esetén nyugodtan keress:
nikonfinity kukac gmail pont com
Üdv:
Zsolti