payagyerek Creative Commons License 2013.01.25 0 0 37439

Bocs, de oda voltam a kutyámmal sármotorozni erdőn, mezőn, réten. (Most úgy nézünk ki, mint akik sz@rban hemperegtek.)

ON

Én nem dilemmáznák ezen. Szerintem az időjárásnak is megvannak a maga 4 éves ciklusai. (Ez előző nyár pl. kánikulás, napsütéses volt.)

Én felraknák a helyedben délre poli-, vagy monokristályokat és ha ez nem elég, csak akkor céloznák "naptalan" tetőrészt, amorfista, de inkább hibrid-féleséggel.

Bár valóban jók az amorfisták a szórt fény esetében, de ők is ugyanúgy keveset adnak, ha nincs rájuk tűző nap.

1 fontos dolgot szem előtt kell tartani:

Az amorfistához 1,5× nagyobb tartószerelvény kell. Márpedig a valóban jó minőségű szerelvény ára tetemes lehet. (Persze itt nem horganyzott portékákról beszélek, hanem valóban időtálló rozsdamentesről.)

Nálam most még 10db Kaneka HB-110, vagy más néven Kaneka U-EA110 hibrid panel van, 1100Wp teljesítményben. Ez nemsoká le lesz véve és helyette cuppan fel 14db 240-es polikristály, 3360Wp teljesítményben. (A jelenlegi Kanekáknak már van új gazdája, 48V szigetüzemre.)

Vagyis én is "kristályosodok", bár ennek az a legfőbb oka, hogy nem szeretném, ha tarkabarka panelok vigyorognának a tetőn.

Sajnos pontos nyilvántartást nem tudok felmutatni a hozamról, de érzésem szerint a hibridek a DK-i tetőn úgy dolgoztak, mint kristályosok D-en. Talán mintha 1 csipettel jobban. (persze ez nem biztos)

Szerintem 1 "hirtelenhallott" időjárási prognózis, még nem biztos, hogy ok a "besz@rásra". Legfeljebb túlnapelemezed 1 csipetnyivel a tetődet.

Előzmény: peterch (37435)