Mr. Justice Creative Commons License 2013.01.25 0 0 8

Nem olvastam sokat vissza, ezért ha már sokan írtak hasonlót akkor bocs.

 

3 hónapja volt PRK műtétem egy vidéki klinikán, röviden írnék erről okulás képpen:

 

A műtét tényleg fájdalom mentes, de kellemtlen az arcodra "fröccsenő" éppen plazmává váló szemed szaga...

 

A műtét - bár ezt sehol nem reklámozzák - nem a lézerrel kezdődik, hanem azzal, hogy egy szikével lekaparják a hámréteget a szemedről amit ugye végig kell nézned...elég közelről  :-)

 

1,5 órával a műtét után kezdődik az a fájdalom, amire nem lehet felkészülni. Leginkább úgy tudnám jellemezni, mintha egy nagyon csípős félbevágott paprikát közvetlenül beledörzsölnél a szemedbe, majd hogy ne csak marjon ezért még megszórod durva szemű tengeri sóval, hogy szúrjon is. Ezt SEMMILYEN fájdalomcsillapító nem enyhíti, aki ilyet állít az hazudik vagy sikerült elaludnia. Nekem sajnos nem sikerült, pedig túladagoltam mind a fájdalomcsillapítókat, mint az altatót, de ezek hatására csak vakon hánytam a vécét kitapogatva... 48 óra után tényleg enyhül a fájdalom és onnantól csak kellemtlen kb. 1 hétig, mert ekkor már egyre hosszab időre ki lehet nyitni a szemet és egyre kevésbé könnyezel.

 

Nekem mindkét szemem -3,75 volt és a balon a -0,25-öt, a jobbon a 0,0 -át céloztuk meg. Ennek az volt az indoka, hogy a bal majd segít közelre fókuszálni, jellemzően olvasni. Na ez nem egészen jött össze mert jelenleg (1 és 3 hónapos kontroll is ugyanazt hozta) a bal -0,75 lett a jobb -0,37 ...ez utóbbival már elég jól látok, de csak a ballal nem vagyok elégedett. Most egy új szemcseppet kaptam emiatt (Maxidex) ami elvileg véknyítja a szaruhártyát és emiatt, a 6 hónapos kontrollra elvileg , TALÁN egy negyed dioptriát még javulhatok. Két szemmel nézve azt az eredményt már elfogadnám, de ha a jelenlegi maradna (bal szem) akkor kiverem a balhét mert nem azért fizettem 240-et mert továbbra is szemüveges szeretnék maradni.

 

Többen írtak a "szellemképről" vagy "dupla látásról" amiket én is meg tudok erősíteni, ez a PRK hatása, amit szintén nem reklámoznak a műtét előtt. Ez a kör alakú heggesedés miatt van ami nappali fénynél (kis pupillánál) kevésbé, sötétedés után (tág pupilláknál) már elég zavaró. Ez sajnos nem fog elmúlni, legalább is engem nem bíztattak. Persze egyénenként változik, ki hogy reagál a műtétre, így a szellemkép erőssége is egyénenként változhat, idővel biztosan csökkeni fog, kérdés mennyire. A szellemkép nem összetévesztendő az időszaki homályosodással ami különböző uszkáló trutyi látótérbe kerülése, de akár szemszárazság miatt is lehet. Ez mindenképpen el kell hogy múljon idővel, ha nem akkor baj van. Nekem még 3 hónaposan napi kb 1x még előfordul kb fél órára, kellemetlen ha pont esti vezetésnél.

 

A lebenyes verzióknál amúgy nem lesz ilyen szellemkép, de ott meg folyamatos a lebeny elmozdulásának kockázata, pláne ha sportol az ember, én emiatt maradtam inkább a PRK-nál.

 

Akik a garancia miatt aggódnak, azoknak annyit tanácsolnék, hogy független szemésznél is vizsgáltassák be a szemüket DE csak a műtét utáni 6. hónap után, mert addig tényleg van lassú, de folyamatos javulás. Ha nincsenek megelégedve akkor se a bíróságra, hanem először a műtő céghez forduljanak, hátha van még megoldás a javulásra. Persze ha elutasítóak akkor ki lehet verni abalhét akár ügyvédhez is lehet fordulni, mert a szemünk az nem játék, pláne nem ennyi pénzért.

 

Remélem ne vettem el senkinek a kedvét a műtétől, MERT azért vannak pozitívumok is:

 

Reggel nem a szemüvegemet keresem először, hanem lazán látom a szoba túlsó végében lévő digitális órát, miszerint még alhatok egy fél órát...zuhany alatt látom a lábujjkörmeimet, nem szarakodok többé kontaktlencsével a sportolás előtt, végre hordhatok napszemüveget és a sima szemüveg sem nyomja szét a fülem, orrom.

 

Apropó napszemüveg: téves az az álláspont, hogy műtét után fél évig csak napsütésben kell hordani. Az UV fény FELHŐS időben is rontja a látást, így kültéren MINDEN esetben, RÖVID időre is napszemüveget javasolok. Apró figyelmességként javaslom a szolárium, bowlingpályák, diszkók :-) és kisállatkereskedések kerülését fél évig.