ab69 Creative Commons License 2013.01.21 0 0 4582

Csak hát az a kérdés képes e ezt a hőmennyiséget tárolni nagy hatékonysággal.

 

A legtöbb tömegkályha véleményem szerint nem és ennek az oka a tégla, amely lelassítja a kályhát.

Az hamis válasz, hogy ha rakjuk éjjel nappal, akkor igen, majd átjön a meleg. 

 

A teglanak van egy adott, nem tul gyors holeado kepessege, a szimpla teglakopeny pl. nincs tul nagy hatranyban mondjuk egy normal cserepkalyhahoz kepest,nem kell tragikusn hosszab ido, hogy futeni kezdjen. Ez elony, ha egyenletes homersekletet akarsz es hatrany, ha gyors felfutest. 

 

Nem a teglakopeny az egyetlen hotarolo, ott van a kalyhamag is, illetve anelkul is lehet novelni a hotarolokepesseget, hogy a falat vastagitanank.

 

A te esetedben erdemes lett volna egy takarektuzhellyel, vagy fozolappal kombinalni a kalyhat, meg lenne a hirtelen felfutes lehetoseg es a hotarolas is.

 

Egyik dan baratomnak hasonlo problemai voltak, van ugy hogy 10 napig is tavol van, tehat bitangul ki tud hulni a haz, meleg meg azonnal kellene. Ilyen helyzetekben epit,- o csak ugy nevezi fekvo tomegkalyhakat. Ez gyakorlatilag  ket tuzteres, ket fozolapos tuzhely, a ket fozolap felulete vetekszik egy meretes kandalloeval, tehat igen hamar be tud futeni. Valtokapcsoloval tudja iranyitani, hogy a hotarolo tomeget futi vagy szaunazni akar, ha nincs durva hideg csak egy, ha meg az van akkor ket tuzteret hasznal es mellesleg a meleg vizet is itt gyartja.

 

Tehat vannak meg lehetosegek...

 

Nyilvan nem wattra pontos meretezesrol van szo, de legalabb annyira be kell loni, mint egy cserepkalyhanal, a gyakorlatban ott is okolszbalyokat hasznalnak, de mivel nagy a szoras hazak szigetelese kozott, konnyen borulhat a keplet.