Sziasztok!
Eddig még nem írtam a fórumra, de már sok okosságot olvastam itt, most, hogy aktuális kérdést láttam, én is reagálok rá.
Nekem is Sárkány kazánom van, a 30kW-os változat. Kb. 330m3-t fűtök vele, szigetelés nélküli kiersejt tégla ház 38cm fal, új nyílászárókkal. Bőven kifűti, nincs ekkora hőigénye a háznak + melegvíznek egyszerre sem. Ezért van egy 1000l-es pufferem is. A kéményem kb. 7 méter magas, 5 téglás. A huzat bőven elég, barometrikus szabályzó is van rajta, ami általában dolgozik rendesen. Úgy tapasztaltam, hogy nekem akkor a legjobb a kazán hatásfoka, ha a füstgáz hőmérséklet 300-350 fok között van, azaz elég magas. Tölgyfával és carbon brikettel tüzelek.
Az ajtók teljesen jól működnek rajta, nem vetemednek, a tűzálló betétet tartó lemeznek sincs semmi baja. 2 év használat után még mindig teljesen hibátlanul csukódnak. A parázsfogó, ami alul van és bele van írva hogy sárkány, na az vetemedik, meg fogy az anyaga eléggé. De az kivehető, cserélhető.
Az sajnos igaz, hogy a víztáskák és a rostély nem emelkedik semerre, nekem meg is szokott forrni egy kicsit a rostélyban a víz, ha már sok parázs van rajta. Ezt eddig nem tudtam kiküszöbölni, bármilyen állásban is megy a szivattyú (wilo 25/2), bármilyen a visszatérő víz hőmérséklete. Mintha nem keringene rendesen a víz ott alul.
Még annyit, hogy a Hajdú kazán csak hasonlít a Sárkányhoz, de nem ugyanolyan belülről. A Sárkányban a víztáskák lemezből vannak hajlítva, a rostély pedig csőből van. A Hajdúban a két víztáska csövekből van, amik felülről le vannak takarva lemezzel, a vizes rostély pedig zártszelvény, vagy négyzetesre hajtott lemez.
Üdv!