A Prágai Creative Commons License 2013.01.14 0 0 37

heklóka mindenkinek.

Szeretnék érdemileg hozzászólni a dogokhoz márhogy ne csak elutasítsuk a jó gondoltokat.

a homokkal való szigeteléshez annyit szeretnék hozzászólni hogy nem világos az adatokból bele van e véve a homérsékletkulombség a hotárolás idotartamába amit egyszetuen delta-t nek csúfolnak ami kifelyezi a homérsékletcsokkenés sebességét tehát az idotartamot ameddig adott veszteségek mellett el lehet tárolni.

- amúgy nem rossz a homok szigetelés mint otlet és mint hotároló sem. a kvarc jól szigetel. de ha megengeditek akkor meg kellene oldni a nedvességet mert az nagyban rontja a dolgokat. Hungarocell szóba sem johet mivel nagyon drága és érdemi szigetelést a német tapasztalatok mellett 25cm alatt nem érdemes csinálni. Anémet hotároló egy kisebb lakótelepre volt méretezve és 40cm szigetelést alkalmaztak a vákuumcsoves hogyujtokhoz és ezt tárolták el egész télre a tervek szerint 97°C és legalacsonyabb tavaszi 74°C kozotti homérsékletet tartották ami a futés és melegvízellátást szolgált egészévre biztosítani. ha a hotároló az épulettalatt helyezkedik akkor csokkenti pont a veszteséghovel az épulet hoigényét mivel ez egy padlófutésre hasonlít. De mivel egy családiház hoigénye eléggé nagy  200m2 háznál 7-15MWh ezért nagyon ajánlanám kombinálni mindent ami olcsó és jó.

A hotárolás ez esetben cirka 120m3 rel meg lehetne odani de kellhozzá jó szigetelés ami nem nedvesedik át hát akár homokot . Nem lenne rossz alkalmazni Magyarhonban szívesen alkalmazott sorkollektorokat sem azonnali futéskiegészítésre, így a tukros rendszer a hotárolót futené fel eloszor és nem a lakást ami fontosabb mivel a sorkollektorok csak napos idoben mukodnek de a hotároló havazás kozben  is melegít ha fel van toltve és csokkenti a komerciális gáz és villany használatot. De ha valaki ugyes és van egy jó állapotú de használaton kívuli kemenceje akkor akár pet palackokból olvaszthat és onthet 50x50-es 2cm vastag muanyag blokkokat amelyek már konnyen ragaszthatóak és jó a vizzáró képességuk a pet ovadás és égési pontja érdekében olyan 120-170°C –kozti hot kell tartani amire kívállóak a régi kemencék, továbbmenve pedig olcsón ajánlanám a Jásdi Kiss Imre –féle betont ami garantáltan mukodik és sok homokkal nagy a hotárolóképessége.További otletekért nyugodtan tessék zargatni: ogilanyi@subterra.cz