gazo22 Creative Commons License 2013.01.13 0 0 310

Etessük az éhező madarakat!

 

Kedves Levelezőtársaim!

 

Formabontó módon azt a merőben szokatlan címet adtam, amiről a bejegyzésem szól.

 

Ezrével lehet az interneten a tárggyal foglalkozó szakcikket találni. Nem szaporítom a számukat. Lehet drága etető házikó, mindenféle kisebb-nagyobb készség, de lehet egyszerűen és olcsón megoldani az etetést.

 

Nálunk százával gyönyörködhetünk az énekes madárkákban. Az aranyesőbokor ágaira madárgolyxókat függesztettünk. Két műanyag tálba - ugyancsak a bokor ágaira kötve - fekete napraforgómagot tettünk.

A golyócska darabja 55 Ft, egy kiló napraforgómag, attól függően, hogy tisztított-e vagy tisztítatlan, 160 illetve 180 Ft. Tehát nem kell nagy költségekbe verni magunkat.

 

Azért fontos az etetés, mert a fagyott földön vagy a hó alatt a madárkák nem találnak eledelt. Ha van szalonnabőrke, azt is szívesen csipegetik. Kenyeret ne tegyünk ki, mert egyes vélemények szerint ártalmas, megsavanyodik a madarfak gyomrában. Énnek ellenkezőjét is olvastam már, de mi az előbbit fogadtuk meg, tehát kenyeret nem teszünk ki.

 

Cicák bőven vannak, de nem zavarják a madárkákat, mivel okos jószágok, és rájöttek, hogy a bokor ágain ügysem tudják elkapni őket. Nem is kísérleteznek. Ha nem nagyon mozgunk, akkor közelről is figyelhetjük a madárkákat.

 

Tisztelettel:

Gál Zoltán.