Onogur Creative Commons License 2013.01.12 0 0 10643

Elvileg, de ennek valószínűsége tart a nullához, a sárga tónusú változat a községházán megtalálható. De nagyobb valószínűséggel már valaki magángyűjteményében. Ezeket úgy 50-60 éve már nem használják hivatalosan, így a sorsuk kiszámíthatatlan. Eredetileg minden településen ott volt.

 

A városkánk példánya most kerül át a Könyvtárba, de találkoztam olyannal is, hogy 6 éve a kolléga még fogta a kezében, azaz kinn volt a településnél, s mára már senki semmit sem tud róla. Azaz magángyűjtemény.

 

Egyes példányok bekerülhettek a levéltárba, de nem ez a tipikus. Ott ahol a MOL térkép sárga tónusú, ott ez történt. De sok helyen fekete. Ott ismeretlen a fellelés helye. Pl a történelmi Szatmár megye teljesen üres. Itt a zöld tónusú térképek feltehetően Nagykárollyal együtt átkerültek román fennhatóság alá. S ott sok régi irat papírhulladékként végezte, feltehetőleg a zöld tónusú kataszteri térképek is. Volt súlyuk, több pénzt adtak érte. :o( A fenti friss magángyűjtemény-bővülés is a szatmári részen történt.

Előzmény: -Tremmel- (10639)