gazo22
2013.01.11
|
|
0 0
147
|
Kedves Levelezőtársaim!
Magamnak is meglepetés, hogy előző jegyzetem után két nappal arról értesülök a sajtóból, hogy már a jogalkotó is foglalkozik a KRESZ erre vonatkozó részének bővítésével vagy kiegészítésével. Nyilván nem az én javaslatom miatt. A kérdést én úgy foglaltam össze, hogy a vezetés közben a vezetésre kell figyelni. Minden egyéb tevékenység, ami elvonja a figyelmet a vezetéstől, legyen tilalmas. Ha a jogalkotó tényleg megkezdi az erre vonatkozó szabályok bevezetését, azt minden valószínűség szerint össznépi vita követi. Az ember nehezen viseli, ha szabadságjogaiban korlátozzák. (Lásd USA-beli és svájci fegyvertartási vita.) Végül is ki tilthatja meg nekem, hogy vezetés közben szalonnázzak, ha nekem erre van gusztusom. Érvelhetek azzal, hogy éhségérzetem balesetveszélyt okozhat. Ugyanez elmondható a cigarettázásról vagy bármi más kiegészítő tevékenységről.
Érvek szólnak a dohányzás ellen. Régebben olvastam, hogy egy hölgy, akinek rágyújtás közben ráesett a cigaretta parazsa a nejlon harisnyájára, halálos balesetet szenvedett. A hirtelen fájdalomtól az autót a szalagkorlátnak vezette. A dohányos viszont érvelhet elvonási tünetekkel, ami szintén balesetveszélyt jelenthet.
Végezetül pedig az ellenőrzés majdnem lehetetlen. Tehát bármely hasonló tiltásnál csak az önkéntes jogkövetésre lehet alapozni.
Tisztelettel:
Gál Zoltán
|
Előzmény: gazo22 (146)
|
|