Onogur Creative Commons License 2013.01.11 0 0 10635

A hsz. nem házszám, hanem helyrajzi szám, ma hrsz a rövidítése. Ez a térképeken szerepel és piros színnel. Ez a földterület azonosítója, ritkán módosul. A fekete a birtokív sorszáma és a hozzá tartozó név a tulajdonos. Ennek javítása is lehet piros színű. Anno ezek külön nyilvántartásban voltak. A térkép volt a településnél vagy valamilyen központban, míg a birtokívek a bíróságon. Ezt épp nálunk először összevonták és innentől mindkettő a Földhivatalban van. A birtokív a tulajdoni lap előzménye.

 

A hrsz-ek enyhén balra dőlnek, míg a birtokív számok határozottan jobbra.

 

A sárgás tónusú térképek egy a településeknél kinnlévő másolati térképek voltak és a település ezen vezette magának a változásokat, de nem ez volt a hiteles birtoknyilvántartó. Létezett egy zöld tónusú térkép is, ezek, ha jól tudom, akkor a megyénél lehettek. Ezek voltak az első kataszteri térképek. Családfakutatás szempontjából már lényegtelen, de ezek olyan másolati példányok voltak, hogy az eredetiről, ami nem volt szinezett, készítettek egy szines másolatot és ezt 4 részre vágták, majd összeragasztották és a hátlapjukat is feliratozták a beazonosíthatóság miatt.

 

Így az o.l. jelzés a birtokív valamely bejegyzésére utal és nem valamely települési területre. Vizsgálgatva a lapokat, az tűnik föl, hogy ez a jelzés mintha utólagos bejegyzés, és van olyan, hogy ezt is lehúzták ill. a o jel magában is állhat. Talán egy birtokív lap lezártságát jelzi, azaz innentől már más az erre a telekre utaló birtokív.