dzsugasvili82 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 1968

Még pár dolog. A Google sajnos nem dobja ki a Leslie L. Lawrence név beírására ezt a fórum topicot, annak ellenére, hogy több ezer hozzászólás van benne, sehol máshol nincs ilyenfajta véleményező hely, és mostanában finoman szólva is pörög. Ez azért igen mocskos, ha megnézzük, hogy amik kijönnek, azok a könyvesboltok oldalai meg a Facebook-oldal, de még a hetvenheted rangú könyvoldalak is tucatjával (vagy még nagyobb számban) szerepelnek a fórum oldal előtt, ami persze nyilván a sokadik oldalon lehet, ahova már nem kattint senki.

 

A másik: találtam egy másfél éves, általam még nem olvasott, elképesztő interjút Lőrinczcel.

 

http://www.origo.hu/kultura/20110512-lorincz-l-laszlo-az-a-baj-hogy-nem-olvasnak-mast.html

 

Érdemes elolvasni. Dicséretesen hosszú, én soha nem láttam még vele ilyen hosszú beszélgetést. Ennek köszönhetően pedig hihetetlenül ellenszenves is benne az író, ami engem nagyon meglepett.

 

Kezdeném azzal, hogy Petőfi-témásról való beböfögése, hogy sajnos miatta lettek ilyen tévhitek, baromság. Antropológusok mentek ki vizsgálódni Szibériába, illetve Amerikában is antroplógusok adtak szakvéleményt több alkalommal is a megtalált csontokról a későbbiekben. Máig megpróbálják azt sejtetni, hogy kb. három általános iskolát végzett fogyatékos ment ki kutatni, és az eredmény is ennyire komoly, de ez egy nettó szemét hazugság. Kár, hogy Lőrincz úr beszállt ebbe a témába.

 

A mongolok magyar rokonságról vallott elmélete is egy rosszindulatú mese. Én nem tudom, honnan jön ez a gondolat (talán igaz?), de hogy nem az oda kijutott magyar hadifoglyok terjesztették el szűk száz éve a baromi ritkán lakott, akkoriban még keményen félnomád országban ezt a gondolatot, abban tuti biztos vagyok. Ez kb. annyira hihető nekem, mint a madarak hátán a szervergép. Mellesleg csúnyán le is hülyézi vele a mongolokat, akik szerinte a hozzájuk került hadifoglyok láttán szerinte nyilván rögtön történelmi rokonságot feltételeztek. Ha meg a magyar hadifoglyok mondták, akkor bizony ezrével vagy tízezrével kellett volna sziklaszilárdan mondogatni, hogy ez így elterjedjen. Beteges gondolat.

 

Az, hogy keleten nagy civilizációk voltak már négyezer éve, mikor "mi" "furkósbottal" kergettük egymást, az is egy minősíthetetlen szemétség. Talán olvashatna könyveket, nem csak írnia kéne őket. Ez mindenféle (hivatalos és nem hivatalos) szempontból is vállalhatatlan baromság. 

 

És akkor még emlegethetném a Kertész Imrézést és az Amerika-mániáját, amiről én ilyen töménységben még nem hallottam tőle. Ezzel kirajzolódik, hogy egy teljesen USA és általában Nyugat-mániás emberről beszélünk, ami egy kelet-kutató esetében nekem nagyon-nagyon furcsa.

 

És akkor amit az írásról, mond, na az még csodálatos. Hogy ő miket tanult Bonnban. És hogy ott megmondták, hogyan kell a krimit készíteni. De mikor, könyörgöm? A hetvenes években? Hát már az interjú is 2011-es, már más idők vannak. Legyen benne szex meg szép lányok meg pergő élőbeszéd? Ez valóban hetvenes évek. És szépen meg is tanulta a leckét. És a végén, amikor visszatérnek a témára, mondja, hogy tényleg panaszkodnak neki, és hogy szándékosan tojik a véleményekre. És szonettekhez hasonlítja az írásait. :-D De akkor miért mesél arról, hogy erre meg arra "van igény"?

 

És nem igaz, hogy más írók is egy kaptafára írták a könyveiket. Nem vagyok S. King olvasó, de alig hinném, hogy Amerikában elfogadnák, ha ő is így gondolná, és nálunk is egy Gárdonyiról, Herczeg Ferencről, de még Wass Albertől se lehet elmondani, hogy egy kaptafára írnák a történeteiket. Talán el kéne gondolkodnia a nagy sajnálkozásban, hogy magyarnak született, hogy valami más is kéne a kinti sikerhez, nem csak oda születni.

 

Szóval mindenképp olvassátok el, nekem sok mindenre válasz volt, és nagyjából sejthető belőle, mi lesz az eredménye az esetlegesen hozzá is eljutó véleményeinknek. Egyet nem tudtam meg: ha saját bevallása szerint ugyanazt a receptet tartja meg minden könyvéhez, mert az már bevált, akkor hogy jött a Báthory Orsi 1 évvel később? :-D