steve31 Creative Commons License 2013.01.05 0 0 2975

Üdv mindenkinek!

 

Úgy látom hogy itt a japán órák fórumán nincs nagy "forgalom".

Talán érdekes lehet egy téma amivel előhozakodom.

A Seiko 7A38-as szerkezetéről lenne szó.Azt hiszem gyűjtők körében nagy kincs egy jó esztétikai és műszaki állapotban lévő példány hiszen mégiscsak a világ első kvarc kronográfjáról van szó.A megjelenés évében 1983-ban nagy szenzációnak számított.

 

Ahogy kutakodtam a világhálón egyre több információ került elő azzal kapcsolatban hogy a Seiko-n kívül hány óramárkába került még ez a szerkezet.

 

Az első az Orient. Tudjuk hogy a két márka között szoros volt az együttműködés már 1980-as évektől.Nem is kellett sokat várni hogy az Orient óráiban is megjelenjen, J3920 jelöléssel. Íme egy ilyen példány fotója:

 

A következő egy német sportmárka, a Puma. Most biztosan sokan megmosolyognak de hogy nem gagyi összeszerelésről volt szó azt mi sem bizonyítja jobban hogy az Orient gyártotta részükre az órákat. A korai modelleken még Orient jelzésű a szerkezet, a későbbiekben Yepic corp., cal.Y19.

Nekem egy korábbi változatot sikerült nemrég beszereznem,amelyről itt látható néhány fotó:

 

A harmadik az általam eddig csak fotón látott Ferrari kronográfok, amelyeket a Cartier szerelt össze.Ahogy a külföldi oldalakon láttam igen nagy pénzeket fizetnek a még létező példányokért.A szerkezet jelölése cal.ferrari 531.

 

Végül az utolsó egy francia márka: Yema. Íme ebből is egy példány:

 

Kiváncsi vagyok van e még több változat...