Törölt nick Creative Commons License 2013.01.01 0 0 92

Na előbb írtam egy jó hosszú bejegyzést és az egész eltűnt :D Úgyhogy megpróbálom megint leírni :D Szóval az erőletetett mozgatáson azt értem: hogy olyat nem szabad, hogy mondjuk biciklizni a kutyával vagy ha valaki jár rendszeresen futni, akkor viszi magával a kölyköt és futtatja mint egy sportolót. Ezen kívül természetesen mehettek hosszabb sétákra, labdázhatsz is vele nyugodtan, csak arra figyelj, hogyha gyakran leül, lefekszik, akkor sok neki a dolog. Mi is sokat vittük kicsinek, de inkább azt csináltuk, hogy lassan sétáltunk (ő persze rohangált, játszott más kutyákkal) megálltunk, hagytuk nézelődni, játszani. Maga a táv, amit lesétáltunk nem volt sok, inkább a közben lévő játékkal fárasztotta le magát. Mindig hagytuk, hogy annyit mozogjon amennyit neki jól esik, erre jó az ha megállsz vele és hagyod, hogy szaladgáljon stb. Mi sokszor volt, hogy leültünk vele, ő meg rohangált, kutyázott. És aztán persze mindig növeltük a távot. 6 hónapos korára már órákat voltunk a szabadban vele, rohangált a kutyákkal, amikor meg láttuk, hogy fárad, akkor indultunk haza. Mindig csak annyit mozogjon, amennyinél még látod, hogy nem lóg ki a  bele, mert hajlamosak túlhajtani magukat.

 

Sport: természetesen az úszás csak tavasztól jöhet szóba, de nem tudom, hogy landseernek milyen sport lenne való. Az agilityhez hatalmas, 1-2 akadályt még átugrik az oké, de szerintem az ugrálgatás nem az ő méretükhöz való hosszú távon :) Dog dancigre egészen biztosan megtanítható, viszont a láb alatt bújkálgatás kicsit nehezebben megoldható, mint egy kicsi kutyusnál, de szerintem kipróbálhatod, ha tetszik neki akkor miért ne :)

 

http://molli-pireneusi.blogspot.hu/   ez a blog :) A ,,pireneusi hegyikutyáról" menüpont alatt én még annó összeszedtem mindent, amit a nagytestű kutyák etetéséről tudni érdemes. Bár volt előtte kaukázusival tapasztalatunk, de ő közel sem volt ennyire tudományosan etetve. A pireneusinál viszont tényleg utána jártam mindennek és szerintem sikerült eléggé összeszedetten tájékozódnom. (külföldi oldalak, magyar oldalak, állatorvosok, tenyésztők) tényleg nagyon részletesen utána jártam a dolgoknak. Bár szerintem a genetika a legfőbb meghatározó, sok múlik mozgatáson, kaján. Itt ezalatt a menüpont alatt leírtam mindent...kölyök etetése, felnőtt etetése, idős kutya etetése. Bár a landseer szukák egy hangyányival nagyobbak, mint a pireneusi, nagyjából ugyanaz vonatkozik a landseerre is.

 

A tenyésztéssel kapcsolatosan: én ivartalanítás párti vagyok. Ha nem akarod a kutyát tenyészteni, egészen biztosan jobb neked is és a kutyának is ha ivartalanítva van. Azzal kapcsolatosan rengeteg tévhit van, hogy hagyni kell a szukát egyszer szülni stb...ellenben orvosilag bizonyítható, hogy azok a szukák, akik az első tözelés előtt ivartalanítva vannak sokkal kevésbé hajlamosak bizonyos betegségekre (gennyes méhgyulladás, emlő- és méhdaganat stb) Az olyan szukák, akik életük folyamán nem szülhetnek többször (tehát nem tenyészkutyusok) gyakran álvemhesek. Az álvemhessék pedig egy nagyon vacak dolog. A kutyánk együtt nőtt fel egy vele egyidős kutyussal és akkor amikor mi ivartalaníttattuk a kutyusunkat, ő úgy döntött, hogy megvárja az első tüzelést....amiből kapásból három lett, mert a kutya folyamtosan álvemhes volt, be volt gyulladva mindene, gyógyszereket kellett zabálnia majdnem egy éven keresztül, mire eljutottak az ivartalanításig. Nem beszélve arról, hogy borzasztóak a séták, a kertbe is másznak be  a kan kutyák, nehéz kivédeni a nem kívánt párosodát. Szóval ha az ivartalanítás mellett döntessz, akkor az mindenképp az első tüzelés előtt ajánlatos. 

 

A kiállításról szintén az a véleményem, hogyha úgy döntessz, hogy nem akarod tenyészteni, akkor a kiállításnak sincsen sok értelme. Rendkívül sok pénz, idő és a címek nem változtatnak a kutyád értékén a családban. Kb csak akkor van értelme a címeknek, ha tenyészted, amúgy csak porfogó :) (főleg az itthoni körülmények között, ahol nincs meg az a verseny feeling mint külföldön) Kannál még esetleg megéri ha elviszi az ember néhány kiállításra, fedezteti stb, hiszen nincsenek olyan kockázatok mint egy szukánál. Kannál az ivartalanítás hiánya sem akkora macera, mint a szukáknál. Ott csak 3 probléma merülhet fel a dominancia, a tüzelő szukák utáni szökés és a más kanokkal való verekedés :D Bár a landseer kannál még az sem olyan vészes, hiszen tényleg nem egy domináns fajta.....ellentétben a pireneusival, ami viszont egy kőkemény örző-védő, nagyon domináns és náluk csak álca a pihe puha maci  kinézet :)

 

 

Előzmény: legmoncsi (90)