Kedves Levelezőtársaim!
Egy másik témában (magyarul topicban) írtam arról, hogy egy főszerkesztő a mai napig tartozik a rászorult gyermekeknek egy immár tekintélyesebbre nőtt összeggel, miután írásaimban a szóközöket nem fizette ki.
Akkor említettem A magyar helyesírás szabályei szóközökre vonatkozó pontjait. Nem várom el, hogy mindenki előtt ott legyen ez a szabálykönyv, ezért röviden vázolom, hogy mivel foglalkoznak az erre vonatkozó pontok.
239. pont. "Szóközt hagyunk a szavak, valamint az írásjellel lezárt mondatok és tagmondatok között, a zárójelek és idézőjelek közé foglalt közlési egységek előtt és után, a gondolatjel előtt és után stb"
274. pont." Az öt- és többjegyű számokat általában közzel tagoljuk a hátulról számolt hármas csoportok szerint: 23 816 stb."
289. b) pont"Ha a számokat számjeggyel írjuk, az öt vagy ennél több jegyű számok írásában a számjegyeket a hátulról számított szokásos hármas számcsoportok szerint tagoljuk, az egyes csoportokat közzel választjuk el egymástól: 1552, 5826, 9710; de: 20 811, 357 864,
5 602 164 stb."
A hetilapban, melyért nem kaptam meg a honoráriumomat, egy kis illemtan sorozatot is írtam. Ebben szerepel, hogy a kapott levélre illik válaszolni. Erről még külön is szeretnék írni, miután eddig, 7 év óta 58 megválaszolatlan felszólítást írtam.
Tisztelettel:
Gál Zoltán