pacsepa Creative Commons License 2012.12.27 0 0 61932

Szevasz János!

 

Nálam csak kisebb halak vannak, tömegre a kárászok a legnagyobbak, hosszra a domolykók. Valamennyi buborék nekem is képződik, de nagy víztömeg van, nem vészes.

Végül is a léket úgy oldottam meg, hogy a nagy töltő szivattyút benn hagytam a kútban és el tudom indítani ha akarom. Most hetente egyszer megyek ki a telekre olyankor járatom egy órát és a vízsugár vág egy kisebb léket, meg a vizet is frissíti, úgy 10-12 m3 vízzel. A halaknak nyoma sincs, rendeltetésszerűen lenn vannak a mélyben, csak rátöltéskor gyülekeznek főleg az aranyhalak a léknél, de ezek a 6-8 fokkal magasabb vízsugárra jönnek. Ha leáll a vízpótlás, 10 perc múlva visszahúznak a fenékre. Sajnos nem tudom automatizálni a dolgot kapcsolóórával, mert a szkimmer befagyhat és a víz rátöltésével emelkedő jég eltörheti. Most előtte összetöröm a jeget a szkimmernél (+1 lék). 

 

Valóban nem az oxigénhiány ölheti meg a halakat ilyenkor, hanem a mérgező szervesgázok. Télen a halak életfunkcióinak lassulásával az oxigén igény is drasztikusan lecsökken.

 

Talán holnap kimegyek a telekre, csinálok egy pár képet. Beszereztem egy új fényképező gépet, úgyis ki akartam próbálni.

Előzmény: janos 77 (61915)