AntiKorrupt Creative Commons License 2012.12.23 0 0 5340

A „Fidesz szerint felelősségteljes döntés” ismét egy félrevezetésen alapul, a távhőszolgáltatás és a MAL gőzellátása külön rendszer, a távfűtés veszélyben csak egyetlen esetben lenne, ha a tartozás miatt erőmű csődöt jelentene, és a teljes termelést minden szolgáltatással együtt leállítaná. Erről nyilvánvalóan nincs szó, ráadásul a távhőellátás biztonságát jogszabályok, és hosszútávú szerződések szavatolják. A távhőellátás veszélyeztetettségének említése csak egy hatásos módszer a közfigyelem felkeltésére (sokakat érint), hogy így gyakoroljanak nyomást a döntéshozókra, hogy végre megoldás szülessen a város 2 nagy cégének problémáira. Lasztovica úrnak, de Ékes úrnak különösen tisztában kell lennie vele, hogy a MAL és az erőmű közti anyagi vitának nincs hatása a város távhőellátásának biztonságára, ezzel csak a vakhívőket és a tudatlanokat lehet megvezetni.

Ugyanezt a hoaxot már a nyár végén is bedobták, akkor született az a kormány részéről az a megoldás, hogy az MVM megveszi az erőművet, és ezzel együtt a MAL tartozását is, hogy így kármentesíthessék a Demjánt. Ebből persze nem lett semmi, amiben szerepet játszhatott az is, hogy közben változhatott az erőmű tulajdonosainak alkupozíciója, az erőmű pert nyert az energiahivatal ellen a bioenergia-kvóta megszerzése ügyében, így már nem szorul rá ez ügyben a befolyásos MVM esetleges közbenjárására.

A mostani tartozás-átvállalás egyrészt csak ürügy, hogy a Demjánt állami pénzzel lehessen tömni, másrészt azzal hogy mostantól a MAL az állam felé tartozik 1,7 milliárddal, újabb eszköz jelent meg az állam kezében a MAL tulajdonoscseréjének mielőbbi lebonyolítására.

Most már bármikor csődbe mehet a Mal

A kormány megerősítette a stratégiai céggé nyilvánítást és kibővítette a felszámolási szabályokat. Tovább »

forrás: Index.hu

Tehát az eszközöket tovább bővítették ehhez, a lényeg hogy tovább könnyítették a tulajdonosváltást, „A kiemelt stratégiai fontosságú cégek esetében a felszámolónak lehetőleg egyben kell eladnia a cég vagyonát, hogy  a vevő tovább működtesse.”

Minden adott tehát, jöhet a világmegmentő Közgép vagy egy hasonló szintű jelentkező, aki pályázás nélkül vihet mindent, és akinek a hatására az eddig akadékoskodó bányakapitányság álláspontja megenyhülhet, és engedélyezi újra a technológia hosszútávú működéséhez elengedhetetlen vörösiszap-elhelyezést, valamint a környezetvédelmi felügyelőséggel is végre dűlőre juthatnak a 135 milliárdos bírság elengedése vagy jelentős csökkentése ügyében. Minden csak akarat (és befolyás) kérdése.

Előzmény: Martin3 (5339)