Szanya1 Creative Commons License 2012.12.19 0 0 69

"Nem vizsgálják a konfliktustűrést". Az autizmust speciális módszerrel diagnosztizálja a pszichiáter. Ebben benne van a kommunikáció és szociális területek vizsgálata. A pszichológus is megvizsgálja a gyerek intelligenciáját és elbeszélget a szülővel. A gyógypedagógus többféle módszerrel vizsgál, alkalmazhat szabotázs technikát is, ami egyrészt megmutatja a gyermek kommunikációs szintjét, másrészt a konfliktustűrését.  Ez azonban a frusztráció növekedésével változhat.

 

Az iskolai fejlesztő ha beszél is pár tanárral, átfogó ismmeretei a tanároknak nincsenek. Nagyon kevés az autizmusban magasan képzett gyógypedagógus és a gyermek fejlesztőóráinak egy részét ugyan rá kellene szánnia a tanárok "képzésére", de ahhoz együttműködő pedagógusok kellenének.

 

Ne hárítsd a szülőre a felelősséget. Ha nincs a környéken normál, autistát integráló általános iskola, akkor kénytelen volt más kóddal beíratni ebbe az iskolába a gyerekét, mert itt legalább fogadták! Ha nem íratja be ide (ahol, mint írod, az alapító okiratban nincs említve az autizmus, tehát nem is biztosítja az iskola a személyi és tárgyi feltételeket), akkor nagy valószínűséggel nincs más lehetősége, csak a fizetős alapítványi iskola (ha van a környéken), az EGYMI (szintén nem asperger kóddal, hiszen a legtöbb EGYMi nem fogad ép értelmű gyereket), vagy a magántanulói státusz.

Hirdesse fennhangon, hogy a gyereke autista? Miközben mondjuk a "viselkedés tartós zavara" diagnózissal van az iskolában?

És egyébként mire megy vele, ha el is mondja a szülőknek? Egy eredménye lesz: másnap már fogyatékosnak fogja csúfolni a gyereket a fél osztály.

A fórumunkon egy szülő mesélte, hogy ez történt a gyerekével az ominózus szülői értekezletet követően.

 

Nem tudható, hogy a gyereket viszik-e délutánonként speciális autizmussal élő gyermekek részére szóló szociális fejlesztésre. Ez jó lenne, de a profi helyeken (és csak annak van értelme) ennek a díja 5000 Ft körül van. Nem mindenki képes ezt kifizetni!

 

Egyet azért megtehetsz. Egyrészt kérhetsz segítséget az osztályfőnöktől oly módon, hogy azt mondod, Te úgy értesültél, hogy a gyermek az asperger szindrómája miatt viselkedik így, szeretnéd, ha segítséget kérne a tanári kar az Autizmus Alapítványtól, akik nagyon szívesen kijönnek és tanácsokkal segítik a munkát.

Ezenkívül felhívhatod az Autisták Országos Szövetségét, hogy amennyiben módjuk van rá, szervezzenek az osztályotokba bemutató órát, melyen animátorokkal mutatják be, hogyan látja egy autista a világot.

Ha a fiadat "kiképezed" autizmusból, lehetne a gyerek kortárs segítője. Erre nagy szükség lenne.

 

Társadalmi felelősség a fogyatékkal élők inkluzív oktatásának és későbbi életének lehetővé tétele. Te a fentiekkel tudsz segíteni.

 

 

Előzmény: Aminah (66)