Hierro F1 Creative Commons License 2012.12.19 0 0 68

Ezt én értem, de más "normális" gyerek, miközben üt, életkorának megfelelően persze, de tudatában van, hogy a másik egy ugyanolyan gyerek, mint ő, és hogy a másik mit érez, és hogy ez a másiknak fáj, és ez -gondolom én- egy poton túl már megálljt parancsol neki. Mindez igaz egy átlagos aspergeres gyerekre is?

 

Tudatában van. Ha el is veszíti a fejét a revansvágy miatt, az inkább "szemet szemért" alapon történik, nem pedig azért, mert nem tekintené ugyanolyan érző lénynek a másikat. A mások érzéseinek figyelmen kívül hagyása inkább a szociopatákra, pszichopatákra jellemző.

 

Ez a most szóban forgó iskolai lövöldözés azért sem vezethető vissza az Aspegerre (legalábbis nem kizárólagosan), mert az aspergeresekre ugyan jellemző, hogy túlreagálnak bizonyos sérelmeket, de azt konkrétan azon a személyen kívánják "megtorolni", akitől elszenvedték, nem pedig ártatlanokon kitölteni. Továbbá az ilyen feldühödések a pillanat hevében történnek, utóbb túl tudnak lépni rajta, főleg ha nem rendszeres, rosszindulatú szekálásról van szó. Ez a lövöldözés viszont jól láthatóan előre megtervezett volt, nem hirtelen felindulás.

Előzmény: Aminah (66)