FaberK Creative Commons License 2012.12.18 0 0 2021

"a csapatépítésnél most tényleg fontosabb volt az eredmény"

Igen, hajlok igazat adni.

No nem azért, mert jaj, mi lett volna, ha pl. egy 23 év átlagéletkorú csapattal csak 11. helyen végez a KEB. Hiszen azt értékelheti úgy a szakma, a szövetség, és utóbbinak kötelessége is volna úgy kommunikálni, hogy egy négyéves program első fázisaként megfelelően teljesített a csapat és a stáb.

De kétségtelen - amit már többször leírtam itt is - hogy vétek lett volna nem a kihasználni a jó szériában lévő népligeti és győri játékosok, illetve edzőik által végzett munkát. Lehet, hogy csak büszkeségből tette így KEB, lehet hogy átlátja a magyar valóságot, a kihagyott világversenyek utáni felfokozott elvárást akár a közvélemény, akár az új szövetségi vezetés részéről, de mindegy is.

 

"Most két nyugodt évünk következik, ha így sem kezd bele, akkor már fel lehet hozni ezeket a dolgokat."

Ne legyen igazam: nem fog.

Nem látom, nem láttam sem a válogatottnál töltött másfél éves munkájában, sem a győri fél évében a hosszú- vagy középtávú koncepciót.

Elővesz némi varázsport, széthinti az öltözőben, a játékosok levetkőzik a korábbi gátlásaikat, felszabadultan kihoznak magukból 120%-ot, öröm, kacagás. Aztán jön a másnap. Oda az újdonság varázsa, a felszabadultság tompul, a figurák kiismerhetőbbé válnak, emellett kopik a védekezés koncentráltsága (utóbbi Győrben az elmúlt 6 év sikereinek alapja volt, ahogy mindenhol máshol, lásd pl. Montenegro, Buducnost). Mindez úgy, hogy nincs semmi előkészítés alatt, ami 1, 2, 3 vagy 5 hónap múlva beérve újabb impulzust adjon a keretnek, a játéknak.

 

Emellett úgy gondolom, példátlan az, hogy egy kapitány az első EB-meccse után döbbenjen rá, hogy a csere, mint eszköz adott játékhelyzetekben segítségére lehet a csapatnak. Azt meg lehet az emberi nagysága, őszintesége bizonyságának tekinteni, ahogy Siti érdemeiről beszél, de sokkal inkább csak egy kísérlet arra, hogy a korlátait jópofasággal elfedje.

 

KEB munkája hasznos, mint mentális tréner akár az egyén, akár csapat szinten (bár előbbiekről nemigen szerezhetünk tanubizonyságot). Nyilván értékes munkát végeznek a norvég segítő az elemzések tekintetében.

A fő véleménykülönbség néhányunk és sokat közt abban van, hogy fenti erények számomra nem predesztinálják őt szövetségi kapitánynak, mert annak ennél sokkal, de sokkal összetettebb feladatai, kötelességei, képességei kell legyenek, míg a többség szerint ez így jó, ahogy van.

Meglátjuk. Remélem, egy rioi arany a többség vélekedését igazolja majd, mi meg itt szórhatjuk a hamut a fejünkre! Legyen így!

Előzmény: Dhomasson (2012)