ruzsa janos Creative Commons License 2012.12.17 0 0 4452

Ebből számomra nem világos, hogy pl. 1/60 vakuszinkronidő esetén mi változik (hogyan máshogy mozognak a redőnyök), és az automatika mi alapján dönti el, hogy milyen vakuszinkronidőt használ.

A redőnyök sebessége mindig ugyanaz, az biztos. Amikor "rendesen" fotózol Av-ben, akkor megválasztod a fix blendét, majd a váz hozzászámolja a megfelelő expozíciós időt. Ez lehet több is meg kevesebb is, mint a cmos teljes nyitási ideje. 

Amikor vakut is használsz, akkor viszont az expozíció a két fényből tevődik össze: a természetesből meg a vaku fényéből. Ez utbbit is tudja állítani a vaku.

A kettő aránya nyilván nagyon befolyásolja a végeredményt.

Ha beállítod az 1/250-edes időt, akkor a váznak egyetlen lehetősége marad: kiszámítja, mennyi expozíciót ad a választott blende az 1/250-nel, majd ehhez annyi fényt kér a vakutól, amennyivel kijön a helyes expozíció.

Amikor az automatikuson vagy, akkor meg le tud menni akár 1/60-ra is, amivel több természetes fényt tud használni, kevesebb vakufényt. Lehet, hogy a géped white paperjében, vagy akár a leírájában megtalálod a döntési grafikont.


Akinek meg ez nem elég, tegye át szépen a gépet M-re, és akkor csak arra kell vigyáznia, hogy az idő ne legyen rövidebb, mint 1/250.

 

Ja igen, mielőtt elengedsz egy hozzászólást, mindig jelöld ki, majd copy, és akkor ha elszállt, akkor ott lesz a vágólapon.

Előzmény: holloo (4451)