Aminah Creative Commons License 2012.12.17 0 0 40

"Erre mindenki erről beszél."

 

Talán azért, mert alig van, akinek a környezetében ne lenne Asperger szindrómás. És talán azért, mert közülük sokan azt tapasztalják, hogy az integrációjuk annyiból áll, hogy a gyereket beiratják az iskolába, és csókolom. Azt tapasztalják, hogy a tanárok semmilyen segítséget nem kapnak arra vonatkozólag, hogy hogyan kezeljék a gyereket, azt tapasztalják, hogy a gyerek az ő gyereküket viszont a legkisebb vélt vagy valós sérelemért (összeütköznek tornaórán, vagy vele is elsütik azt a viccet, amit mindenki mással az osztályban, pl a neve elé teszik azt, hogy "hold": Holdkati, Holdpeti, Holdjózsi, megjegyzem, ő is másnak, és akkor hűdevicces) ököllel kezdi verni és üvölt, azt tapasztalják, hogy a gyerek hangosan bömbölni kezd ha kudarc éri, vagy ha egy feladat megoldásánál lemarad a többiektől. És ez a gyerek valószínűleg integrálható, mert hát integrálva van. Hogy jár-e valamilyen fejlesztésre? Tudja az ég. Ellenőrzi bizonyos időközönként valaki? Tudja az ég. Az iskolapszichológus biztos nem. Hogy mi baja van? Hát a tanároknak azt mondták, hogy aspergeres. De mást se. A szülőknek még ennyit se.

 

És igen, más veszély is leselkedhet a gyerekre az iskolában. A múltkor a fiamék iskolájában egy kisfiú szórakozásból bedobott egy öklömnyi követ a bokorba. Pechére a fiam épp ott keresett bogarakat. Ha egy centivel feljebb megy, a szemét üti ki. Frászt kaptam? Frászt hát. De ez egy baleset volt, nem szándékos. Ellenben ott ül az osztályban egy gyerek, aki mindenre sokkal hevesebben reagál, mint más, és nem, nem gondolom, hogy majd behozza anyu stukkerét, és szétlő mindenkit. Azt viszont tök reális veszélynek gondolom, hogy egyszer üvöltős ököllelverés közben a kezébe kerül egy kő. És akkor nem nagyon fog vígasztalni, hogy hány aspergeres futott be szép karriert mindenféle agresszió nélkül és hogy lám, eddig csak egy iskolai lövöldözés elövetője volt aspergeres.

 

Engem most per pillanat az érdekel, hogy mik a szabályai az integrációnak idehaza. Vannak egyáltalán szabályai? Vagy csak egy pszichológus a sok közül kiállít egy papírt, aztán téma lezárva 8 évre? Hogy megy ez? Nem vagyok alapból integrációellenes. Csak tudni szeretném, hogy megy ez, és valamikor erre a fórumra írtak szakértők is. Úgy látszik, már nincsenek itt.

Előzmény: marky-511 (38)