Az a helyzet, hogy én is úgy indultam neki, hogy 160 ezer, max 180 ezer/m2. 2 ismerősöm, aki előttem építkezett 1 évvel, is hasonló számokat mondott. Láttam a házakat, teljesen rendben voltak.
2010-ben már eléggé dühöngött a válság, azt gondoltam a kivitelezők azért "mennek" a munka után. Hát nagyon nem úgy tűnt. Sokan még csak válaszra sem méltattak, pedig nem e-mail-ben kértem árajánlatot, hanem a legtöbbjüket odahívtuk a telekre, kaptak teljes engedélyezési tervet, valamint a statikai kiviteli tervből is példányokat. Mindegyiktől szerkezetkész állapotra kértem ajánlatot. Azt szokták ugye mondani, hogy akkor van az ember nagyjából a kivitelezési költség felénél. Ez a tapasztalat egyébként nálunk is nagyjából "ült".
Egy gyerekkori jóbarátom is akkortájt építkezet, ajánlotta a kivitelezőjüket. Ő volt az első akit felkerestünk. Nagyon felkészültnek tűnt, szimpatikus volt. Árajánlat programmal készítve, minden részletezve, nagyon komoly, na de mennyi volt!!!: 20 millió, dobtam egy hátast...
Aztán lettek jobb, elfogadhatóbb ajánlatok. De volt olyan, aki jó árat adott, de mikor mondtuk, hogy az anyagot mi szereznénk be, akkor elkezdett problémázni, hogy akkor nem így árazta volna, meg satöbbi. Aztán volt más, aki szintén jó árat adott, de alig volt elérhető, kb. fél év múlva tudott volna kezdeni. Végül azt válaszottuk, aki "igyekezett" megszerezni a munkát. Mutatott házakat, amiket ők építettek, az egyik éppen építés közben volt, eléggé meggyőző volt.
Lehetett volna valószínűleg jobban is választani, mert eszközökkel nem voltak túlságosan eleresztve, de amit csináltak az jó volt, szép volt és precíz, csak lényegesen lassabban haladt, mint amit terveztünk és ahhoz képest is amit vállaltak. Úgyhogy ez a végén a kötbéren is látszott, és az első év vége eléggé necces volt, hogy a tél előtt lesz-e tető a házon.
És hát ebben a 220 ezer/m2-ben is elég sok minden volt, ami "okosba" ment. Beton, vas félszámlával, mészkő számla nélkül, munkadíjak sokszor fél, vagy akár 0 számlával, sok saját munkával, legolcsóbb helyek felkutatásával. Akciósan előre vásárolva, burkolatok nagyker áron, szolvák cégen keresztül az alacsonyabb áfa kulcs miatt.
És hát nincsenek a házban olyan dolgok, mint: hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerős szellőztető, klíma, központi porszívó, hogy ennél komolyabb "úri huncutságokról" ne is beszéljünk...
Egyébként azt tudom, hogy hogyan lehetett volna lemenni mondjuk kb. 200 ezer/m2-ig:
- kőburkolat a homlokzaton: -1,3 millió
- nem Kömmerling, 2 rétegű nyílászárók, redőny nélkül: kb -1 millió
- hagyományos betoncserép: kb. - 400 ezer
- olcsóbb burkolatok: kb. -3-400 ezer
Ennél lejjebb menve viszont már szerintem olyan dolgok jönnek, hogy:
- kisebb teraszok
- kémény, kandalló kihúzva
- kondenzációs kazán helyett sima gázkazán, padlófűtés helyett csak radiátor
- nincs vas az alapban, nem 30 cm szigetelés a tetőben, stb, stb.
Meg az is valószínű, hogy ugyanezt a méretet 2 szinten felépíteni valószínűleg némileg olcsóbb lett volna.
De nyugodtan cáfolj meg ha nem így van!
Unokatesóm egyébként az engedélyezési tervre ránézve kapásból mondta, hogy ez egy 30-as lesz, hát igaza lett.