BZBE Creative Commons License 2012.12.14 0 0 512

Tényleg lehetetlen.

 

De ez az organikus (bio) termesztők agresszív, támadó viselkedésének köszönhető. 

Ők zárják ki (hamis) ideológiai alapon a GM-növényeket az organikus termesztésből, deklarálták a maguk zéró-toleranciáját, és követelik most hangosan, hogy a világ többi része igazodjon hozzájuk.

 

Keresztbeporzás mindig is lesz, ahogy eddig is volt.

Bármelyik termesztett növényfajtánkról is beszélünk, a vetőmagelőállítás során természetes, hogy előfordul valamennyi átporzás másik fajtáról. A fajtafenntartó dolga és felelőssége, hogy folyamatosan őrizze és ellenőrizze a minőséget. Ez az az "idegenelés", amit a vetőmagtáblákon csinálnak, mióta szabvány és minősített fajták léteznek, azaz kézzel kigyomlálják a már szemre sem odavaló, eltérő egyedeket pl. egy búzatábláról.

A vetőmagszabványban meg le van írva, hogy mennyire kell tisztának (fajtaazonosnak) lennie egy vetőmagnak Ez 95-98% százalék között szokott lenni, növényfajtól, minőségtől függően, hiszen minden nemesítő illetve hozzáértő tudja, hogy 100% fajtaazonosság nincs, és a zéró-tolerancia nonszensz lenne hagyományos fajták között is.

 

Ezért ennyire álságos és felháborító, ahogy a GMO-ellenzők erről beszélnek. És ennek a része az, hogy "fertőzésnek" titulálják, hogy ezzel meg lehessen ideologizálni a GMO-k - nem GMO-k viszonylatában azt, amiről tudjuk, hogy értelmetlen, és semmjilyen más fajtaviszonylatban nem is próbálnak ilyesmit elérni.

 

Pontosan annyi értelme és igazsága van a hisztijüknek, mintha egy GMO-t termesztő farmer kezdene el cirkuszolni azon, hogy a szomszéd farmer "organikus mocska" tizedszázaléknyira összefertőzte az ő tiszta, X-fajtájú GM kukoricáját. A sötétzöldek meg egyre nagyobb hanggal és egyre nagyobb agresszivitással próbálják elfedni ezeket az ellentmondásaikat.

 

Józan ésszel és normális határértékekkel természetesen megvalósítható lenne az egymás mellett élés.

Előzmény: pert2 (510)