Törölt nick Creative Commons License 2012.12.10 0 0 279

Miközben az E.Onnak sikerült a földgáz importárát csökkentenie, a földgáz árát befolyásoló szinte minden más tényező rosszabbul alakult az elmúlt egy évben - írta a Világgazdaság.

Az importár csökkenésének oka, hogy az E.On minden évben a magyar fogyasztás többszörösének megfelelő mennyiségű orosz gázt vásárol. Az orosz félnek sem érdeke a földgázfelhasználás csökkenése egy nem versenyképes ár miatt. Sikerült meggyőznünk a Gazprom képviselőit, hogy az árcsökkentés közös érdek - mondta Jan Massmann, az E.On Földgáz Trade igazgatósági elnöke.

Az elnök magyarázata szerint a gázbeszerzési költségek csökkenését jelentősen ellentételezte a forint gyengülése, illetve a földgáz-infrastruktúra költségnövekedése és az energiafogyasztást terhelő adók emelése.

A szakember a beszerzési árat nem közölte, mert elmondása szerint a termelővel kötött szerződések titoktartásra kötelezik.

Augusztus végén Orbán Viktor bejelentette, hogy a kormány tervei között szerepel az E.On visszavásárlása a németektől. Most folyik a 2014 utáni, hosszú távú gázszerződések megkötése. A miniszterelnök  arról is beszélt, hogy lakossági körben a rezsiszolgáltatásokat non-profittá kellene tenni. Az E.On, amelynek magyarországi gázüzletági bevétele 1,95 milliárd euró volt tavaly - nem kommentálta a bejelentést.

 

2012. szeptember 17