Hedo Creative Commons License 2012.12.07 0 0 1240

Ez a Holzspalter tényleg tuti. Bár lehet nagyobb erőkar kellene.

 

A Sägebock elég gyenge, nem tudom kibírná-e az én hasábjaimat. Bár minden méretfüggő. Eddig hasonló bakon vágtam én is - persze saját eszkába - annyi különbséggel, hogy egy jó vastag méteres hasábot hosszában félbevágtam, úgy hogy egy ék alakot vágtam ki belőle. Így egy vályú-szerűség született, amit pedig meggyengítettem 1/4-2/4-3/4 résznél, hogy legyen helye a fűrésznek túlfutni. Így a vályúba tett fa teljes felületen fölfeküdt, sosem feszült meg, ezáltel nem szorul be a fűrész. Jópár évig bírta, idén tavasszal adta ki a lelkét. Néha néha túlment a fűrész, és szétesett.

 

A Brennholzregál-hoz hasonlót terveztem készíteni, mivel idén elég későn vásároltam fát, így eléggé nedves. Így a hőszigeteletlen kazánom mellé szoktam rakatba rendezni, meg persze a tetejére. Pár nap alatt tök jól kiszárad. A fent említett polcot szeretném elkészíteni csak kerekes válozatban, hogy ne talicskában kelljen behordanom, hanem a hasogatás helyén rögtön a mobil-polra elrendezem és azzal együtt tolom be.

 

Anyámnak szeretnék készíteni még egy hasonló "mobil radiátort", mivel ők is kályhával fűtenek, ami a hálóba nem eredményez annyi meleget, mint a nappaliba. Azt terveztem, hogy egy guruló kb 30*80 cm-es alapterületű, és kb 80 cm magas keretet készítek acélból, rá háló, feltöltve nagyszemű kövekkel, alá kerekek. Alapból a nappaliban lévő kályha mellett tárolná, ahol egész nap a kövek átmelegszenek, este pedig mikor megy lefeküdni, behúzza magával az ágya mellé és melegít amíg tud.

Kb így nézne ki:

Előzmény: magyarliba (1238)