Ma más a kása Creative Commons License 2012.12.02 0 0 509

Az organikus termelőkre akarják hárítani a GMO fertőzések okozta károkat 
2012/12/01 NaturalNews.com - Idők Jelei 

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) fennhatósága alá tartózó és a biotechnológia ipar agráróriásai és akadémikusai által dominált bizottság úgy döntött, hogy javaslatcsomagot állít elő az illetékes hatóság számára arra vonatkozóan, hogy az organikus terményeket előállító gazdák biotermékeinek GMO-val történő megfertőzéséből eredő anyagi károk az organikus termelőket terheljék. 


Az USDA Tanácsadó Bizottsága Biotechnológiai és XXI. Századi Mezőgazdasági ügyekben (közismertebb nevén AC21) úgy gondolja, hogy a két mezőgazdasági tábor békés egymás mellett élése azt jelenti, hogy az organikus gazdáknak kell fedezni a saját földjeikben a GMO fertőzés miatt keletkezett károkat. A bizottság által nemrég kiadott tanácsadói jelentés szerint ez azt jelenti, hogy az organikus gazdák kötelesek biztosítást kötni a génmanipulált fertőzésből eredő potenciális károk ellen. 

"A javaslat azt jelenti, hogy a biotechnológia ipar nem vállalja a felelősséget a GMO fertőzés megakadályozásáért, miközben a fertőzés áldozatait kötelezi a genetikai fertőzésből eredő károk megfizetésére," áll az amerikai Országos Organikus Koalíció (NOC) közleményében. 

A bio és hagyományos technológiákat alkalmazó gazdáknak régóta meg kell küzdeniük a közelben elterülő GMO földekről érkező génmanipulált magok és pollen jelentette fertőzésveszéllyel. A múltban ezeknek a gazdáknak, akiknek a kárára a fertőzés történt, le kellett nyelniük a fertőzésből eredő károkat, sőt egyes esetekben bírósági pert is indítottak ellenük azok a cégek, akiktől a magok a gazdák földjeire tévedtek. 

A GMO-k és organikus termények közötti igazi békés egymás mellett élés lehetetlen 

A földek megfertőzése olyannyira problematikus, hogy több szervezet is próbált már valamilyenfajta szabályrendszert felállítani, ami lehetővé tenné a GMO, a hagyományos és az organikus termések békés egymás mellett élését. Aki azonban egy kicsit is ért a GMO növényekhez tudja, hogy a GMO magok terjedésének megakadályozása tulajdonképpen lehetetlen. 

Ezt figyelembe véve az AC21 tisztában van vele, hogy a GMO magok és pollen terjedése, így a hagyományos vagy organikus földek megfertőzése elkerülhetetlen. Az általuk javasolt megoldás pedig még véletlenül sem a GMO-k korlátozása, hanem inkább szabadon engedése, az organikus termelőkre hagyva a takarítás felelősségét. Ugyanezt az álláspontot képviseli az amerikai kormány is, ami, nem törődve a következményekkel, újabb és újabb GMO termékeket szabadít a lakosságra, mint például a nemrégiben jóváhagyott genetikailag módosított Monsanto lucernát. 

Kapcsolódó: 
    Biotech farmok: Vakcinák és gyógyszerek a GMO termésben 
    Újabb bizonyíték, hogy a GMO-k meddőséget okoznak 
    Emberi gének a kísérleti GMO rizsben 
    A Monsanto Roundup az egész globális élelmiszerellátás stabilitását veszélyezteti 
   Fertőz a génkezelt kukorica, irtás a szomszédos földeken is (sonline)