Operator Creative Commons License 2012.12.02 -1 0 47

A PoliDili körül történtekről.

 

Egyszer volt, hol nem volt egy politika fórum az Indexen, ahol egy közös lavórban vitáztak egymással a fórumozók teljesen vegyesen, köztük a latinul érvelő történészek és a proxy mögül trollkodó fikák.

 

2004-ben új fórumszoftot kaptunk, ahol immáron struktúráltan lehetett téma szerint csoportosítani a társalgási helyeket.

 

A kezdetektől folyamatos nyüszítés volt az "értelmes" (mint később kiderült, hogy csak szemforgató hipokrita) nickektől az irányba, hogy itt nem lehet civilizáltan beszélgetni és vitázni a hülyéktől. Ekkor a fórumok akkori felelős vezetője megejtette azt az - elmúlt 100 évben már többször kipróbált és garantáltan elvetélt érdekes - emberkísérletet, hogy felső utasításra és szervezéssel hozunk létre olyan közösségi társadalmat, ami majd jó lesz az embereknek, hiszen a "nép hangja" (értsd: pár nagypofájú szószóló, a saját önös érdekeik mentén) ezt igényli.

 

Megszületett a Politika Klubfórum, ahol az volt az alapelv, hogy ott csak normálisan lehet majd vitázni, hiszen csak a klubtagok írhatják. Klubtag lett az összes addigi ismert polfórumos, elvileg tehát minden adott volt a korrekt vitához és beszélgetéshez. Rekord gyorsasággal érdektelenségbe fulladt az egész, később még az sem verte ki a biztosítékot senkinél sem, hogy felhasználói óhajra át lett nevezve "Három víg halottmosó"-ra.

 

A politika fórum légkörét az elmúlt lassan 15 évben folyamatosan átszőtte néhány, így visszatekintve állandónak mondható dolog:

 

- A polfórumot befolyásolják politikai alapokon. Ez felületes szemlélődéssel kétségkívül kinézhet így, bár az összes ilyen érvet egyszerre nézve igen érdekes, hogy ezt a kis tenyérnyi médiát egyszerre befolyásolják a kommunisták, az imperialisták, a kozmopoliták, a karvalytőkések, a miépistajobbikosok, az egyéb faji, rassz és vallási alapokról nem is beszélve...

 

- A moderatura politikailag elkötelezett és felsőbb megrendelésre dolgozik. A szempontok pontosan ugyanazok mint fentebb, érdekes színt visz a dologba, hogy a moderátorok kb. egyforma mennyiségű életveszélyes fenyegetést kapnak a politikai paletta mindegy egyes szélsőségesétől.

 

- A valóban értelmes fórumozók elvándorolnak innen. Nem feltétlenül máshova, de az itteni dagonyába belefásultak. Ez hullámokban történik, vannak bizonyos csomópontok (a legtöbbször nagypolitikai események), olyankor sokan egyszerre, közte csak szivárognak elfelé. Az első ilyen látványos cirkusz a "médiafordulat" topikban örökítődött meg.

 

- A moderatura pártpolitikai megrendelésre tolja jobbra/balra/fel/le/bármerre a fórumot, mindezt átlalában egyszerre és legalább 2 ellenkező irányba és üldözi el az értelmes nickeket. Ez gyakorlatilag az előző pontok eszenciája.

 

A politika fórum különféle okok miatt elkezdett megmerevedni, megrepedezni, belefulladni a saját dagonyájába. Az elmúlt években elkezdtük menteni a menthetőt, s miután az első fecskét sikerült még évekkel ezelőtt röptére bocsájtani (Gazdaságpolitikai alfórum) s ez működőképes is volt, ezt az utat folytattuk. Létrehoztuk az Aktuálpolitika és a Kultúrpolitika alfórumokat, ahova átkerültek a nagy hozzászólásszámú és értelmes társalgást tartalmazó topikok. Ez a folyamat most is tart, ugyanis működőképes a koncepció. A kiemelt alfórumokban moderációra szinte semmi szükség.

 

És itt érkeztünk el a mai állapotokhoz és ami miatt ez a beírás is megszületett, a PoliDilihez, mint az ősdagonya kútfőjéhez.

 

A mocsarakat néha lecsapolják, mert fertőzőek. Vannak akik a békákat is megkérdezik erről, vannak akik nem, de vannak olyanok is akik megnézik, hogy a békák hova mennek saját maguktól és ott teremtenek/bővítenek nekik élőhelyet. A folyamat még tart, nincsen előre kijelölve az út és azért is megy ilyen lassan, mert ebben a mocsárban eddig nem találtunk 3 tárgyalóképes békát (értsd, normális fórumozót) akikkel érdemi társalgást lehetne folytatni arról, hogy mi legyen a továbbiakban. Az egyik kommunistázik, a másik nácizik ha szóbakerül bármi is, de abban mind megyegyeznek, hogy a moderatura politikai megrendelésre dolgozik, mert itt dőlnek el a választások, a világbéke meg minden egyéb. Ami a borzasztó, ezt páran tényleg így is gondolják.

 

S ami ezt a hosszabb szösszenetet inspirálta, az a kollégám beírása, melyből kiragadnék egy részletet, az eszenciáját:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=122642228&t=9032338

 

Ugye te senem hiszed, hogy maga a Kormány szól magának a Tulajdonosnak, hogy takarítsa már el ezt a PoliDilit? De. Valszeg, és szerintem ez a szörnyű itt a polidiliseknél!, te ezt hiszed.

Felfognád végre, hogy egy darab barátokköztben elrejtett bármiféle utalással többet érhet el egy döntéshozó, mint az egész polidilivel?

 

A politika ki lesz takarítva. Az a 8-10 troll aki az egész kavarást csinálja, nos azok is. A többiek meg vagy megértik, vagy csak beletörődnek, hogy a trágya az trágya, akár balról excrementálták a lakodalmas asztalra akár jobbról. Ha csak három értelmes nick marad a polfórumon vitázni, nos akkor hármuké lesz az egész kocsma/játszótér/homokozó. Little Rock-ban választhattak a fehérek, hogy a kilenc kislányé lesz az egész iskola (a Little Rock-i kilenc), vagy megférnek egymással békében. Ha itt csak egyvalaki marad aki értelmesen fórumozna, nos akkor az övé lesz az egész hely. Ha egy sem, akkor leoltom a villanyt és kitesszük a "ZÁRVA" táblát.