lamináris Creative Commons License 2012.11.29 0 0 7

A problémát ott látom , hogy a rendszerváltás utáni gazdasági változások ugyanolyan naív, valótlan, sőt ostoba elképzeléseken alapultak mint az előző 40 év gazdaságpolitikája: "mindent gyorsan privatizálni, mert az állam rossz gazda", a piacgazdaság mindent megold, a demokrácia mindenható stb.

Pedig a  Thetsher a nemzeti vagyon 80%-os privát tulajdona mellett is nehezen haladt a további 10%-kal. Tanulság tehát volt!

Leegyszerűsítve a rendszerváltás vesztesei : az ipari munkásság, a tsz. és ág. mezőgazdasági üzemek tagjai alkalmazottainak döntö része. Nem sokat változott a közalkalmazottak, kishivatalnokok  helyzete. Jól jártak a rendszerváltással a privatizáció nyertesei, a korábbi vállalkozások egy része, néhány értemiségi réteg pl. jogászok, az elején a földmérők, közgazdászok egy része stb... Becslésem szerint a népesség több mint fele rosszul (50-60%) , 30-40%-a változatlanul  " 10-20%-a jobban járt, az eddigi fejlemények szerint. A szlovák példa szerint a "megfontoltabb", "tétovább" Mecsiari lassítás eredményesebb volt. A külpolitikában nem tudtuk kihasználni a német támogatást!