BZoltan Creative Commons License 2012.11.28 0 0 13061

Hehe :) ha ilyent kérdeznek tőlem, mindig eszembe Jut Matti Nykänen a finn síugró zseni, akitől az olimpiai bajnoki döntő ugrása előtt megkérdezték, hogy "Mire gondolsz?" Nos, Matti válaszolt :) ".... but let's jump first"

 

Komolyra fordítva... elsősorban arra gondolok, hogy a "korszerű" mezőgazdaság intézményes képviselői alapvetően lenézték és ma i lenézik a régi mezőgazdasági modellt. Pedig évezredekenkeresztül abban a modellben etették, itatták a népet. Így utólag nézve, nemis rosszul. Az a személet, hogy régen buták, lusták és hülyék voltak a parasztok mert nem tudtak és nem is akartak sokat termelni szerintem nagyon erős volt és sok helyen még ma is az.

 

Konkrét példával éve. A Somlón is pontosan tudták, hogy hogyan és milyen fajtákkal lehetne tízszer annyi bort termelni. Mégsem tették. Miért is? Hát azért mert a bornak akkoriban a termőhely volt a márkája, ha egy bor nem hozta azt az illatot, színt és ízt amit a fogyasztók ahhoz a termőhelyhez kötöttek akkor bukta volt. Ez a közös érdek, közös technológia és az ezzel járó közösségi tudat alapvető volt a Somlón már a XIV. században is.  Egy 600 éves, működő és gazdaságilag fenntartható közösségi modellt váltott le a mennyiségi tömegtermelés. Az elmúlt 20 évben pedig nincsen egyetlen olyan hatóság, gitegylet, háenté, hegybíró aki elfogadná, hogy a termőhelyi jelleg és a közösségi önkorlátozás az ami a gazdaságiilag fenntartható borvidék alapja... Ehelyett megy a felesleges szabályhegyek gyártása, kontraproduktív gittrágás, a bürokrácia virágzása és a középszerűség rajongása.

Előzmény: RAMBO (13060)