huncut világ Creative Commons License 2012.11.15 0 0 4018

Tudod hol kezdődött az igazi elqúrás? Persze lehet kritizálni a rendszerváltás utáni éveket is, de más rendszerváltó országokhoz képest elég jól sikerült.

 

Az igazi gazdasági elqúrás mizériája a Bokros csomag aránytalan kritikájával kezdődött. Egyszerűen azt nem szabadott volna politikai célokra felhasználni, maximum az esetleges hibáira figyelmeztetni és kijavítani. Majd jöttek az aránytalan és hirtelen minimálbéremelések, majd a "nem lesz gázáremeléses kampány", erre Medgyessy programja, Gyurcsány választási költekezése.

 

Szóval a Bokros csomag aránytalan kritikája tette taccsra a politikai elit lehetőségeit, minden politikus tudatába beivódott, hogy még szükséges gazdasági reálpolitikát sem szabad folytatni. Szóval a politikusok és a társadalom gondolkodásmódját óriási károk érték. Csak a populizmus lett a nyerő. Ennek a levét issza Magyarország.

Ha annakidején csak esetleges stzakmai kritika éri a Bokros csomagot, ma Magyarország sokkal jobban állna. Gazdaságilag is, politikailag is, nem az volna akérdés ki a magyar és ki nem. És főleg sokkal jobban állna a jövőbe mutató társdadalmi gondolkodásmódban.

Előzmény: Mantis Screamer (4012)