Csak Számoló Nyikk Creative Commons License 2012.11.15 0 0 1962

http://www.hir24.hu/belfold/2012/11/15/reped-a-villamossin-a-margit-hidon/

 

Reped a villamossín a Margit hídon

A Combino minden zökkenése többtonnás ütést mér a hídszerkezetre.

Deformálódik, törik a villamossín a felújított Margit hídon. Mint a Népszabadság írja, nyáron akadt olyan nap, amikor négy helyen is sérült volt a sín, de most is nagyokat zökken a Combino a hídon áthaladva. Könnyen megeshet, hogy a sínhibák jelentősen csökkenthetik a híd élettartamát.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ugyan kijavította a hibákat, ám azok pár hét múlva másutt ismét jelentkeztek. Azt azonban hangsúlyozták a társaságnál, hogy a síneket eleve a Combinóra tervezték, hiszen már a rekonstrukciót megelőzően is ezek a villamosok jártak a hídon, így a híd felújítását végző MH-2009 Konzorcium mindvégig tisztában volt a villamosok súlyából fakadó terheléssel. Mindemellett minden új vasúti pályánál előfordulhat síntörés, ennek oka lehet anyaghiba, kivitelezési hiba vagy rendkívüli környezeti hatások – szögezi le a BKK.

A lap által megkérdezett Szálka Miklós közlekedési szakmérnök konstrukciós hibáról beszél. Állítja, a Margit hídon alkalmazott dilatációs készülék nem jól méretezett, túl rövid a két egymáson csúszó síndarab, ezért túlságosan meredek csúcsban végződnek a sínvégek. Ezek a keskeny csúcsok pedig jól láthatóan nem bírják a Combino okozta terhelést, és deformálódnak – hangsúlyozza.

 

Bravó, Demszky, bravó, Tarlós!