Jtoti Creative Commons License 2012.11.08 0 0 12273

Itt is beírnám ezt a programot!

 

 

Gödöllőn a Királyi Váróban A Hires Hölgyek Gödöllőn 2012-es program keretén belül a

novemberi előadás. most szombaton  14- órakor kezdődik és ingyenes.

Mindenkit várunk szeretettel! Az előadás után a kávézóba is:)

 

Négy Gödöllőhöz kötődő hölgyről lesz szó a Híres hölgyek Gödöllőn előadássorozatban november 10-én, szombaton, 14 órától a Királyi Váróban tartandó előadáson.

A három Mária keresztnevű között volt királynő, királylány és királyné is, a negyedik pedig trón várományosának a feleségeként vendégeskedett a kastélyban.

A Híres Hölgyek Gödöllőn programsorozatban először Mária Terézia itt töltött napjairól hallhatnak, majd a királynő kedvenc lánya, Mária Krisztina látogatását idézzük fel, akit édesanyjához hasonlóan, szintén Grassalkovich I. Antal gróf fogadott. A szépséges királylány kedvéért még a besnyői kegyszobrot is a barokk palotába hozták a kapucinus szerzetesek.

Ferenc császár és király harmadik felesége, Mária Ludovika  a napóleoni háború idején 1809. május 20 – június 17. között, tulajdonképpen menedékben tartózkodott Gödöllőn, a pünkösdöt is itt ünnepelte. Ő már herceg Grassalkovich III. Antal és felsége vendégszeretetét élvezte a kastélyban. Az is kiderül majd róla, miért írt hozzá verset a német költő óriás, J. W. Goethe. Menedékben a  királyné. Mária Ludovika  a napóleoni háború idején 1809. május 20 – június 17. között tartózkodott Gödöllőn, a pünkösdöt is itt ünnepelte. Ferenc császár és magyar király harmadik felesége a herceg Grassalkovich III. Antal és felsége vendégszeretetét élvezte a kastélyban.

„Lehettem volna császárné” (és természetesen királyné) címmel írta meg visszaemlékezéseit Rudolf trónörökös özvegye, aki szintén többször tartózkodott a kastélyban, sőt a két háború közt is járt Gödöllőn.

A kávézóban ezúttal Mária Krisztina kedvencét, a grillezett almát lehet majd megkóstolni.

Az  előadás helyszíne: Gödöllő, királyi váró, a vasútállomáson, a részvétel ingyenes.

 

„Lehettem volna császárné” (és természetesen királyné) címmel írta meg visszaemlékezéseit Rudolf trónörökös özvegye. Stefánia a Monarchia idején többször tartózkodott a kastélyban, sőt a két háború közt is járt Gödöllőn. A vele való találkozásáról beszél majd Fülöp Csilla újságíró.

A kávézóban Mária Krisztina kedvencét, a grillezett almát lehet majd megkóstolni.

A részvétel ingyenes.

A programsorozat befejező előadásaiban, december 8-án a két emigráció kényszerült  híres gödöllői hölgyvendég: Zita királyné és ifj. Horthy Istvánné Ilona asszony gödöllői napjaira emlékezünk.