danidoki Creative Commons License 2012.11.04 0 0 9664

Sziasztok Topictársak!

 

Kis házikómon valamelyest javítottam a szigetelésen (födémre üveggyapot, meg az elmaradt lábazati szigetelést pótoltam), s gondoltam, h majd valamikor a fűtésrendszert is korszeráűsíteni kellene. Ha kell!

 

Jelenleg egy nyílt égésterű cirkóm van fenn, ami a legjobban aggaszt az az, hogy a belső levegőnket szívja el, no meg, hogy rossz esetben vissza is áramlik az égéstermék. Ez az az élettani / biztonsági oldala. CO mérőnk és riasztónk van, s szeretnék majd szellőzőket is beépíteni (ha maradok a nyílt égéstérnél [ezt örököltem]. Van a kérdésnek anyagi oldala is, s ennek kapcsán a kérdésem hozzátok.

 

Számolgatok, számolgatok, s egy kondenzációs szett (terv, anyag, munkadíj, egyéb) kb. 600-700e forintra jönne ki, ha a meglévő nyílt égésterű szettemet átalakítanám kondenzációsra (radiátorok nélkül). . A házikó kb. 90nm nagyságú, a fűtésszámlám tavaly (úgy, hogy nem volt leszigetelve a födém szinte semmivel havi 22e forintra jött ki). Vegyük alapul azt, hogy most, idén már van gyerek és tartjuk a nappali 20-21 fokot, éjjel a 19,5-öt (tavaly azért jóval lejjebb voltak az értékek, mert mindketten dolgoztunk, nappal 17,5 fokot tartotta, este 6-tól 11-ig 20 fok, éjjel 19) ugyanakkor a födém most kapott valami már használhatóbb szigetelést). Visszatérve. Ha 20%-os megtakarítást számolok (ezt is feltételesen, mert lapradiátoraim vannak, nyílt égéstérhez tervezve, 2004-es kivitelezéssel), akkor ez mondjuk havi 30e forintos gázszámlával évi 72e forint megtakarítás. Ez viszont kb. 10 év múlva térül meg, de nem tudom, hogy akkor még bírni fogja-e a ma vásárolt kazánom. Ergo, 10 év múlva lennék nullán, akkor meg mondjuk kéne egy új kazán, ami akkor is lesz min. 100e forint, de igaz, hogy már a többi járulékos költséget (kémény, terv, egyéb anyag, és munkadíj) már nem kéne kifizetnem. Továbbá adottak a biztonsági kérdések ( CO, biztonságosabb működés).

 

Nektek mi a véleményetek?

 

Köszönettel,

 

Dani.

 

Kömkel. Padlás már készen van nagyjából, lábazat fel van rakva, de festve/színezve nincs, majd tavasszal. Kösz az ott leírtakat!