Color My Rainbow Creative Commons License 2012.11.02 0 0 19

Ismerem ezt a gépet már vagy 25 éve. Még gyerekkoromban a nagymamámhoz járó keletnémet turisták hoztak neki ilyet ajándékba és mindig őszibaracklevet csinált vele. Tűrhető volt, csak a főtt mellékízt nem szerettem annyira. És akkor még nyilván nem tudtam, hogy a főzés és vízzel hígítás hatására szinte alig maradt valami értékes abban a lében. Mondjuk gyerekként ez nem is igazán érdekelt.

Felnőttként viszont már írtózom a forralástól, melegítéstől és tartósítószerektől, így gyümölcslét kizárólag fagyasztással tartósítok, vagy pedig (pl. must esetén) teszek bele egy nagyon kevés nátrium benzoátot, de tényleg csak negyedannyit, mint amennyit a zacskó szerint kellene. Aztán be a sima hűtőbe és hosszú hónapokig eláll és nem forr fel! Benne marad a vitamin 80-90%-a, nem pusztulnak el a jótékony anyagok. A csipetnyi tartósítószer pedig nem vészes, a nátrium benzoát az egészségesebbek közé tartozik, csak nem szabad túladagolni, sőt, az előírt adagot is csökkenteni kell.

Előzmény: garfieldka* (18)