Törölt nick Creative Commons License 2012.11.02 0 0 121856

Én ezzel kezdtem már tegnap is, hogy DOS partíciót mindig előre kell tenni.

 

Az XP partícióját egyébként megnövelted közben, és utána működött is? Mert annál is lehetnek gondok, ha megváltozik alatta a partíció, emiatt érvénytelenné válik a registryben C: meghajtót is azonosító HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices kulcs. De erre is van megoldás.

 

Ha nem volt ilyen gond, akkor jó, de azt mindenképpen jó tudni, hogy miután az XP partícióját feljebb tolod, azt jelöld meg aktívként, az XP legelső indítása így történjen, és ekkor még más merevlemez se legyen csatlakoztatva. Indítás közben ugyanis újrakreálódik a fent említett MountedDevices kulcs, és nem mindegy, mit állít be magának C: meghajtóként, tehát ebből nagy keveredések lehetnek. Később már átrakhatod az aktív jelet előre.

 

Egyúttal létrehozhatod elöl a DOS partíciót is, de csak formázatlanul, vagyis a formázást már DOS programmal végezd. Esetleg az ilyen programokban lehet DOS-boot opciót is választani. Ez azért számít, mert a format értelemszerűen kialakítja a partíció első szektorát is (bootszektor), amibe ne akarj NT indítókódot formázni egy NT-alapú rendszerrel, mert ennek hatására a DOS beint, hogy az neki nem jó. Hiába FAT32, ennek ellenére. Tehát ilyenkor újra kell formázni, vagy a DOS-os SYS-paranccsal átírni a bootszektort is, illetve ez parancs  feviszi az indítófájlokat is. Tehát akkor már egyszerűbb eleve DOS-ban formázni, illetve a Win98 telepítővel.

 

De ekkor már a DOS partíció legyen aktív.

Előzmény: Vgyuri (121855)