Koi-s Creative Commons License 2012.10.30 0 0 31309

Általánosságban igaz az, hogy a nagyobb tó nagyobb szűrőhatást képvisel. De! Ez csak akkor igaz, ha ugyanolyan feltételek mellett vizsgáljuk. Ez természetesen csak elméletben lehetséges, mert nem tudsz azonos körülményeket teremteni.

Egy tóra mindig úgy kell gondolni, mint egy nagy masszára :-) Belenyúlsz egy ponton, és olyan változások keletkeznek, amire nem is gondoltál. Minél többet vizsgálgatja az ember annál kevesebbet tud róla :-) Ha hatékony szűrőt szeretnél, vagyis nem túl- és nem alulméretezett filtert, akkor nagyon sok tényezőt kellene figyelembe venni… Már eleve az kérdés, hogy ki mit ért tiszta víz alatt. Attól, hogy a tó optikailag tisztának tűnik, még nem biztos, hogy az élőlényeknek is jó. El kell fogadnunk, hogy gyakran még sarokszámokkal sem lehet meghatározni egy szűrő paramétereit.

 

Írtad, hogy pl. 10literes, vagy 50literes a szűrő. Csakhogy a szűrő teljesítménye nem csak a méretétől függ, hanem a felépítésétől, a szűrőközegektől, az áramlási sebességtől, oxigénellátástól, stb… Vagyis egy jó 10literes hatékonyabb is lehet, mint egy 50literes.  

 

Weboldalam nincs, majd ha lesz elég tapasztalat, akkor csinálok. Addig még sok mindent meg kell tanulni…

 

Üdv.: Koi-s

Előzmény: liptakrobi (31308)