gazo22 Creative Commons License 2012.10.27 0 0 515

Kedves Levelezőtársaim!

 

Előbbi bejegyzésemet szeretném érthetővé tenni.

Mészáros Lázár hamvainak hazahozatalához két Amerikában élő idős hölgy nem járult hozzá. Szükség volt a rokonok vagy ha lettek volna, a leszármazottak hozzájárulására. (Mészáros L. végrendelete szerint holtában sem kíván visszatérni, amíg idegen hatalom jelen van hazájában.)

 

A szovjet csapatok kivonulásával a feltétel teljesült, de a hölgyek ezt nem vették tudomásul. Antal József ny. bajai tanár, Appel László és Kelemen Márton tanárok kaptak megbízást, illetve vállalták a családfa összeállítását, hogy a magyarországi rokonokat felkutassák.

 

Én ebben az időben nem kaphattam állást, de két nagy vállalat, illetve intézmény bújtatptt helyettesként felvett közművelődési előadónak, portásnak, illetve könyvtárosnak. A Vízügyi Igazgatóságon - 27 festménye van ott ma is -, a Posztógyárban és a Jelky Szakmunkásképzőben nagy megbecsülésnek örvendett ifj. Éber Sándor festőművész. Ha festeni kívánt vagy valahová el akart jutni, bármikor elengedtek a szolgálatára. Így vittem el több alkalommal Kalocsára, a papi szeretetotthonba öreg barátjához, tisztelendő Tománovics Györgyhöz. Engem a zenei élet érdekelt, melynek az idős pap lelkes résztvevője, a korabeli újságokban tudósítója volt. Kérésemre leírta ezzel kapcsolatos emlékeit. Egyszer megemlítette, hogy Mészáros Lázár rokonságához tartozik. Halálakor kaptam egy ún. párticédulát (gyászjelentést). így temetésén jelen voltam. Ez jutott eszembe, és ezért a párticéluláért azonnal hazaszaladtam. Ezen a szálon elindulva a családfa összeállítása annyira jutott, hogy 18 rokon járult hozzá Mészáros Lázár hazahozatalához, ezzel a jogi akadály megszűnt. 

Előzmény: gazo22 (514)