Koi-s Creative Commons License 2012.10.26 0 0 31303

Én a fóliás tavakat sem szűröm. Ha az ember megelégszik egy közepesen tiszta vízzel, akkor nem kell szűrni. Koi-nak nem jó a kristálytiszta víz, sokkal szebb színek tudnak kifejlődni az „érett” tóvízben. Vagyis ha nem telepíted túl a tavat, sok növényt ültetsz, akkor szűrés nélkül is el lehet érni egy stabil, jó állapotot.

 

Nálam a nevelőtavakat nincs értelme szűrni, pedig növényem sincs bennük, sőt árnyék is alig. Mivel az egész farm egy félmocsárra épült, így könnyen szivattyúzok talajvizet. Vagyis inkább vizet cserélek, ha sikerül elszúrnom a vízminőséget :-) Ha az ember ügyesen sáfárkodik a halakkal, etetéssel, levegőztetéssel, akkor elfogadható növekedés mellett pl. 15-25centis Koi-ból 4-5darab/m3 mennyiség is tartható „passzívan”. Az ivadékokra persze mindez nem igaz.

 

Megfelelő szűréssel egészen elképesztő halmennyiséget lehet kisméretű tóban nevelni. Egy kollégánál a 10-12m3-es tóban 20-50centis tokokból 5-800db nevelkedik! Mindez egy nagy szűrőtóval van összekapcsolva, és egy sok-száz kilónyi zeolitot tartalmazó szűrő is dolgozik folyamatosan.

 

A kerti tavaknál mindig azt szoktam javasolni, hogy próbálják ki passzívan (persze levegőztető mindenképpen ajánlott). Ha nagyon romlik a vízminőség, akkor pár ezer forintból állítsanak össze egy szűrőt (hordó, szűrőcsatorna, kistó, stb.) Teljesen felesleges a méregdrága „gyári” szűrő, ha olcsóbban jobbat lehet készíteni (némi kis időráfordítással).

 

Jelenleg nem 1új tó készül, hanem mindjárt 7 :-) Ha az időjárás is engedi, akkor idén teljesen elkészülnek.

 

Üdv.: Koi-s

Előzmény: liptakrobi (31302)