Én tiszta (cukor- és tartósítószer mentes) gyümölcslé készítésére egy gőzölő eszközt használok. A németeknél nagymútú készülék már nálunk is kapható, szinte azonos áron. Itthon kb. 11-12 ezer forint volt pár hónapja.
Sajnos csak címsort adhatok róla. Beírva az ebay keresőjébe, kinyílik a termékoldal. De a google is kidob egy csomó választ.
Edelstahl Dampf Entsafter Dampfentsafter Fruchtentsafter Obstpresse Saftpresse
A kütyü alsó edényébe vizet kell tenni! Erre jön a középső rész, ami egy tölcsérszerű valami. A közepén a gőz felfelé halad, a peremében pedig a felső gyümölcstartó lyukas alján át lecsöpögő levet lehet felfogni. Az oldalán lévő csövön a felgyülemlett lé időnként leengedhető egy tiszta, forró üvegbe. A tele üveget lezárva a lé hosszú ideig tárolható.
A felső részbe megtiszított, egészséges, apróra vágott gyümölgyöt teszünk. Lehet maggal együtt is, de szár nélkül. A gőz a sejteket szétrobbantja, s a gyümölcslé kfiolyik. A tele edényben 1-2-3 óra múlva már csak az alján összetöpörödött, kilúgozott massza marad. Ez semmire nem használható, élvezeti értéke nincs. Nálunk a komposztba megy.
Többféle gyümöcsből is lehet vegyes levet készíteni, tetszés szerint akár cukorral is. A cukrot a nyers gyümölcshözt tesszük, s a gőzölés során a cukor a lével együtt folyik az üvegbe.
Kb. 4-5 kg bodzából 2 óra alatt úgy 3-4 pezsgősüvegynyi levet kaptam. A földre hullott nyári, savanykás almából pedig cukor nélkül is nagyon kellemes ízű almalé lett.
A használatiban receptek is vannak. Sok sikert, ha esetleg ilyesmire adod a fejed!