rajongo15 Creative Commons License 2012.10.13 0 0 641

Melyik generációs edényed van? Illetve inkább a secu érdekel: úgy zárod le, hogy elcsavarod az egészet a visiobár megfogásával vagy külön elzáró szerelvény van rajta?

Ha az utóbbi, akkor kijelzi a főzési tartományban a hőmérsékletet fokokban is vagy még a régebbi, amelyikben csak egy skála mozog?

 

Persze, az elv ugyanaz, csak a legújabbnál van komoly technikai különbség.

 

Alapból annyi a lényeg, hogy melegítsd elő az edényt üresen az első piros (a legújabbnál zöld) jelzésig. Persze, minden hozzávalót készíts oda, mert nincs idő közben az előkészítésre, de ha már húsleves és kocsonya sikerült, akkor ezt tudod, csak azért a pörihez nem fogsz vizet adni, itt jobban kell figyelni a szaftra.

Tehát mindent készíts oda, amit bele akarsz tenni, feldarabolva, hogy rakhasd bele sorban.

2/3 hővel melegítsd elő az edényt, amikor elérte a skála a jelzést, először a megmosott, de leszárított húst rakd bele, minden zsiradék nélkül. Ne törődj vele, hogy az aljzathoz tapad a hús, ne kavargasd, nafeszegesd, amíg magától el nem engedi. Akkor forgasd meg, hogy minden oldala piruljon.

Amikor látod, hogy van alatta egy kis lé (1-2 perc), húzd félre a húst, és a szaftra öntsd rá a hagymát. Jó sokat használj belőle, 60 dkg húshoz kb. 30 dkg hagymát, mert az élettani hatása nagyon jó, csak a kellemetlen íz- és szaghatásai miatt hagyományos főzésnél módjával kell vele bánni, de az AMC-ben nem lesz semmilyen kellemetlen tulajdonsága.

Tehát a hagymát rakd bele, keverd össze a hússal és máris rátehetsz minden fűszert, sót, borsot, paprikát, amit akarsz.

A tetejére tehetsz meghámozott krumplikat egészben, és akkor megy rá a secu. Lezárod, és most lényeges, hogy milyen húsból készítetted, mert ha marhából, akkor 25 perc, ha sertésből, akkor 20, ha csirkéből, akkor 7-8. Ennyi ideig főzd a secuval, de úgy, hogy a mutató a főzési tartomány utolsó piros jelzését ne érje el. A secu lezárása után egészen kis hő kell neki, lényegében ha csak már 6-7 perc van hátra a főzési időből, akkor akár le is lehet venni. Hagyd, amig felnyílik a secu, szedd le a krumplikat a tetejéről - egészben fognak maradni, csak megfőttek - és a pörit jól kavard át, ettől a szaft sűrű és krémes lesz. Kóstold meg és ha kell, nyugodtan fűszerezd utána.

Imádni fogod!

 

De nem írtad, hogy van-e audiothermed - az sokat segít az idő és a hőmérséklet beszabályozásánál!

 

Sok sikert!

Előzmény: Cyrmi (640)